De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Comediezaal Van Eede, Deventer

Unknown.png

NaamComediezaal Van Eede, Deventer
PlaatsDeventer
TypeTheaterzaal
ThemaToneel

Comediezaal Van Eede: De voorloper van de Deventer Schouwburg

Ten tijde van de Franse overheersing van ons land (1795-1813) ontstonden tal van sociëteiten; plaatsen waar in besloten kring de politieke problemen konden worden besproken. In Deventer ontstond in 1803 de Groote Societeit. Deze was gevestigd aan het Grote Kerkhof 1 in het huis De Schuur. Het was een vijftiende-eeuws pand, waar door schepen Doornebosch in 1558 een prachtige gevel was voorgezet.

In 1862 kocht Gerrit Boer het pand en begon onmiddellijk te verbouwen. Kamers op de eerste verdieping werden samengetrokken tot een grote conversatiezaal annex biljartzaal en de voorgevel werd in alle vernieuwingsdrift 'aangepast'.

De houder van de sociëteit, Jan van Eede, kocht het pand later van Boer. Hij bezat vlak achter De Schuur al een muziek- annex toneelzaal onder de naam Comediezaal. Van Eede overleed in 1865. In 1870 verkochten zijn erfgenamen De Schuur en enkele aangrenzende panden aan de net opgerichte NV Deventer Schouwburg-vereniging. Zie verder onder Deventer Schouwburg.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007