De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Clous van Mechelen als Jan Vos in De lachende scheerkwast in 1981

Clous van Mechelen (1941) (een pseudoniem voor Jack Phillip van Mechelen), is een Nederlands cabaretier, componist, muzikant en liedjesschrijver.

Van Mechelen speelde al op zijn zestiende met Hans Dulfer in het Amsterdams Quintet. Hij studeerde klarinet aan het conservatorium met als bijvak piano, en tourde door Europa met jazz- en Latingroepen. Ook trad hij enige tijd op als saxofonist in de Amsterdamse rockgroep The Sharks, waarin ook Tol Hansse speelde.

Vanaf 1965 werkte Van Mechelen met Paul Huf aan reclamefilmpjes voor onder andere Peter Stuyvesant- en Pall Mallsigaretten en Grolsch-bier. Van Mechelen schreef daarvoor de muziek en vooral de Grolsch-muziek is erg bekend geworden. Paul Huf: "Iedereen dacht dat dat Vivaldi was, maar het was Van Mechelen."

Tussen 1969 en 1973 maakte Clous deel uit van De Butlers, die direct met hun eerste single "De Chinees doet veel meer met vlees" een hitje scoorden.

Van Mechelen schreef filmmuziek, onder andere voor Theo van Gogh en maakte tussen 1977 en 1980 vier lp's met Tol Hansse en nog twee cd's in respectievelijk 1993 en 2003. De single "Big City" van de eerste van die platen werd een grote hit, evenals "Achter De Rhododendron". Zij waren ook de stemmen in de nagesynchroniseerde tekenfilmserie Schuilnaam Olifant die uitgezonden werd in AVRO's Kinderbios.

In die tijd werkte hij ook met Wim T. Schippers, en schreef liedjes voor de personages Barend Servet en Sjef van Oekel. Met Schippers en Paul Haenen maakte Van Mechelen een aantal Bert en Ernie-cd's. Van Mechelens stem is vooral bekend geworden als die van het personage Jan Vos uit het radioprogramma Ronflonflon (met Jacques Plafond) van Wim T. Schippers en ook uit enkele shows van Van Oekel (Jan Vos, de pianostemmer die langskomt als vrouwen alleen thuis zijn om de piano te stemmen en ook nog voor iets anders...)

Tussen 1988 en 1992 stond hij met Etna Vesuvia in het theater, waarvan de cd "Tataboulou/In volle vaart" verscheen.

In 2003 maakte Van Mechelen zijn, tot nu toe, laatste cd, getiteld "Songs for Sale", waarop hij samenwerkt met zangeres Colette Wickenhagen.

Zie ook: Het Nieuwe Trio

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het geluid

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent en idem de voorstellingen, samen met Rob van Houten onder de naam Rob van Houten & Clous van Mechelen


Bronnen