De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamClint Farha
Geboren1953
Kansas
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel

Biografie

Clint Farha is een Amerikaanse danser. In 1998 sloot hij zijn 26 jaar lange en uitzonderlijke danscarrière af bij Het Nationale Ballet, die begon in 1972, nadat Wendy Vincent Smith die in Washington als assistente van Rudi van Dantzig zijn Monument voor een gestorven Jongen instudeerde, Clint ontdekte en aan hem voorstelde. Clint had toen nauwelijks zijn dansopleiding aan de Mary Day School in Washington afgerond. Maar Rudi zag meteen de uitzonderlijke potentie die deze jonge danser had en wellicht ook dat Clint later een van de belangrijke vertolkers van 'de Jongen' in zijn beroemde ballet zou worden.

Clint, als nog onervaren jonge danser, was bij Het Nationale Ballet al gauw een favoriet voor solistische rollen in nieuwe choreografieën van Rudi, Hans en Toer en zijn bevordering tot tweede solist volgde dan ook snel in 1976.

Toen Rudolf Nurejev in 1978 tijdens een tournee met Het Nationale Ballet in Duitsland geblesseerd raakte, besliste Rudi van Dantzig dat Clint Farha hem zou vervangen o.a. in de pas de deux le Corsaire en presenteerde hem aan het publiek als minstens zo gelijkwaardig. Clint was een succes en werd ter plekke bevorderd tot eerste solist.

Clint zou zich daarna blijven ontwikkelen als uitzonderlijk danser in speciaal op hem gemaakte balletten, maar danste verder ook o.a.Balanchine repertoire en hoofdrollen in klassieke balletten, waaronder Prins Albrecht in Giselle en Tybalt en Romeo in Rudi van Dantzig's Romeo en Julia.

In 1977 danste Clint een bijzondere rol in Peter Schat's opera Houdini. Voorts trad Clint Farha als gastdanser op bij o.a. het balletgezelschap van Hamburg en het Wielki theater in Warschau.

Naast zij carrière als danser ontwikkelde Clint Farha zich ook van 1980 als choreograaf in diverse opeenvolgende workshops van Het Nationale Ballet en voor het gezelschap Dairymaids in 1990.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-G1997-44-2-1&b=400

Valerie Valentine en Clint Farha. Affiche van Sonnetten aan een broer van Toer van Schayk, 1997. Foto: Johan Vigeveno. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Film

Clint Farha is te zien in de in 1994 uitgebrachte film 'the Dancer' over de ontwikkeling van een dansstudente tot danseres. Een film van choreograaf, film- en theaterregisseur Donya Feuer en leerling en naaste medewerker van Ingmar Bergman. De danseres: Katja Björner was van 1991 t/m 1997, na haar opleiding aan de school van The Royal Ballet of Sweden zelf bij Het Nationale Ballet in dienst.

TV

in 1988 was Clint te zien in het televisieprogramma 'Schijnbewegingen', over voetbal en dans, waarin Rudi van Dantzig en Johan Cruijff, middels Clint Farha en Marco van Basten de dynamiek van beider bewegingen vergelijken.

Overig

In 1984 ontving Clint Farha de Gouden Theaterdansprijs van de VSCD en in 1992 de Alexandra Radius Prijs.

Trivia

Clint Farha was getrouwd met voormalig HNB danseres Nicolette Langestraat, uit dit huwelijk wordt een meisje geboren: Sabrina. Na een scheiding zal Clint later opnieuw trouwen met een HNB danseres: Anna Seidl; zij hebben een zoon: Niklas.

Externe Links

Bronnen