Circusaffiches

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Circus Toni Boltini presenteert. 79120.jpg

Affiche Circus Toni Boltini presenteert, ca. 1965. Ontwerp: onbekend. Collectie TIN

Circusaffiches in de Collectie van Theater Instituut Nederland

Het Theater Instituut Nederland verzamelt affiches van alle disciplines van het Nederlands professionele theater, dus ook van het Circus. De collectie omvat ca. 30.000 theateraffiches waaronder circusaffiches.

Raadpleging van de collectie circusaffiches: De collectie wordt sinds 2013 beheerd door Bijzondere Collecties van de UvA. Voor raadpleging van de collectie, zie Raadplegen TIN Collectie.

Circuscollectie Herman Linssen

Circus Jac Althoff 79063.jpg Music-Circus Star Parade Althoff in het Koninklijk Circus. 79073.jpg Circus Tony Boltini 79126.jpg

Een groot deel van de circusaffiches – 5000 groot formaat circusaffiches- is aan het Theater Instituut Nederland geschonken door notaris Herman Linssen. Herman Linssen is een Nederlandse circusverzamelaar en circushistoricus. Uit liefde, belangstelling en bewondering voor het circus bezoekt hij circussen, en doet hij onderzoek naar de geschiedenis van het circus. In de loop der jaren heeft Herman Linssen een grote collectie opgebouwd, die van onschatbare waarde is voor de circusgeschiedenis wereldwijd. De gehele collectie is in 2010 door Herman Linssen geschonken aan Theater Instituut Nederland (TIN). Een deel van de collectie - de groot formaat affiches - is in dat jaar al aan het TIN overgedragen.

Circusaffiches Adolph Friedländer

Diverse dieren 390023.jpg

In de Hamburgse wijk St. Pauli begon Adolph Friedländer in 1872 een drukkerij. Dit bedrijf zou in de loop der jaren uitgroeien tot de grootste lithografische drukkerij voor circussen, kermisattracties, variété’s en individuele artiesten. Deze affiches, de zogenoemde Friedländers, vormen het summum van de collectie Best. De genummerde exemplaren zijn tevens te herkennen aan het monogram van de drukkerij in de rechter benedenhoek. Met de bijna 3500 kleurenlitho’s van deze Hamburgse drukker is dit de meest omvangrijke collectie ter wereld.

Na het overlijden van Jaap Best in 2002 gaf diens weduwe de collectie in beheer aan het Teylers Museum in Haarlem. Het bestuur van de stichting Jaap Best droeg in 2016 de collectie over aan de Bijzondere Collecties. De collectie omvat 7300 affiches, 7900 foto’s en prentbriefkaarten, 400 prenten en gravures, 4000 programma’s, 2000 tijdschriften en vakbladen, 600 boeken, knipsels en circusparafernalia zoals puzzels en kalenders. Het materiaal is ontsloten in de catalogus van de Theatercollectie en voor een belangrijk deel gedigitaliseerd.


Meer weten over de verschillende deelcollecties van de Collectie TIN? Zie: Collectie Theater Instituut Nederland