De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

50xxxxx44.0010-3 Monument voor een gestorven jongen imgF593.tmp.jpg

NaamChristine Anthony
Volledige naamChristine Anthony Alderton
BeroepDanser, Balletmeester, Leraar
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Christine Anthony was vanaf 1962 als danseres in de solisten-rangen, verbonden aan Het Nationale Ballet. Zij werd vooral bekend als een bijzondere karakter-danseres en creëerde een aantal belangrijke rollen, met name in balletten van Rudi van Dantzig, waaronder de moeder in 'Monument voor een gestorven Jongen', Julia's voedster in Romeo en Giullietta.

Vanaf 1972 ontwikkelt zij zich bij dit gezelschap als balletmeester en blijft als zodanig verbonden tot en 1983. Zij kiest daarna voor een verdere loopbaan in de balletwereld als freelance balletdocent en is thans een van de meeste gevraagde en geliefde gastleraren in de danswereld. Zo is zij regelmatig te gast bij Les Ballets de Monte Carlo, Australian Ballet, National Ballet of Canada, Prix de Lausanne etc.

Christine begon haar opleiding in 1954 aan de Sadler's Wells Upper School te Londen, met leraren als Pamela May, Dame Ninette de Valois en Ursula Moreton. Zij danst vervolgens bij The Royal Ballet tot zijn in 1962 naar Amsterdam vertrekt.

In de ontwikkeling naar haar carrière als leraar ontving zijn veel steun van Sir Peter Wright en Maurice Béjart.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de kostuums

Foto

Monument voor een gestorven jongen 96598.jpg

Liggend: Toer van Schayk en daarachter v.l.n.r. Jean Atkinson, Benjamin Feliksdal, Danny Navon, Christine Anthony, Yvonne Vendrig, José Lainez in Monument voor een gestorven jongen, Het Nationale Ballet 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Bronnen