Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Christian Farla (1970) is een Nederlandse illusionist. Hij is de enige Nederlandse illusionist die zich Master Magician (meester-illusionist) mag noemen. Deze titel kreeg hij in 2006 samen met de Merlin Award for Magician of the Year.

Biografie

In 1992 leerde Farla zijn latere echtgenote Bianca van den Ende kennen, die toen als danseres in dezelfde show optrad. Van den Ende werd Farla's vaste assistente. In 1993 werden ze Nederlands kampioen. Na diverse optredens volgde in 1996 het eerste grote contract bij het toenmalige Joop van den Ende Evenementen en traden ze regelmatig op in de studio's te Aalsmeer. Ook in 1999 en 2001 behaalden ze de eerste prijs op het Nederlands Kampioenschap. Farla ontving ook de Henk Vermeiden Trofee.

In 2002 was Farla veelvuldig op televisie te zien. Eerst in Pokémon Flippo Update, waar hij te zien was in het onderdeel Flippo Magic. Daarna bood Fox Kids hem zijn eigen televisieprogramma aan: Hocus Pocus. Daarnaast traden ze door heel Nederland op met de Zonnebloemtournee en kregen ze een tweejarig contract voor de Dinnershow in Studio21.

Toen Hans Klok na een jaar onverwacht verstek liet gaan in de Wonderlijke Efteling Show, nam Farla het van hem over. De show werd voor hem aangepast en aangevuld met meer magie en speciale effecten. In 2003 werd de show bekroond met de IAAPA Big E Award 2003 voor de beste attractieparkshow ter wereld.

Christian Farla

In 2003 en 2004 traden Farla en zijn echtgenote meer dan tweeduizend keer op, vooral veelvuldig in de Dinnershow en de Wonderlijke Efteling Show. Mede door dit aantal werden ze voor 2005 door Siegfried & Roy uitgenodigd voor een serie optredens in Las Vegas. De aanwezige David Copperfield zag Farla's optreden en noemde het optreden mindblowing. Er ontstond een vriendschap die onder andere resulteerde in het uitwisselen van illusie-acts, zoals de gigantische Drill of Death, met een lengte van negen meter de grootste illusie in Europa, waarin Farla schijnbaar wordt doorboord door een boor uit de mijnbouw, en Steelplate, waarin een assistente van Christian lijkt te zweven door een staalplaat. In zijn gigantische loods in Barendrecht bevindt zich ook een collectie illusies en trucs van de beroemde, verlamd geraakte illusionist Wayne Dobson.

In 2006 brachten de grote Nederlandse theaters Farla's eerste theatershow, Illusions from Las Vegas. Deze show resulteerde in de Merlin Award.

In 2009 neemt Christian Farla de magic act over van Hans Klok in de Dinnershow en presenteert hij de gehele zomer (105 dagen) een doorlopende illusieshow in Walibi World.

Christian Farla

In 2010 is Farla terug in de Nederlandse theaters met een nieuwe theatertour, "Mystique".

Na zijn tournee door Nederland zal hij deze zomer een compilatie van de theatershow vertonen in Walibi World. De naam van deze show is Christian Farla Live. Speciaal voor de Halloween Fright Nights vervuld Christian in de laatste weekenden van Oktober de rol van Dr. Farlastein in de gelijknamige halloweenshow.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Family Magic Show 2002 - Henk Driessen Jeugdshows - 2002-02-24
Illusions from Las Vegas - Farla Illusions - 2005-11-16
Wintercircus Utrecht - Louis Knie 2009 - Circus Nationale - Louis Knie - 2009-12-19
Mystique, The Magic Rock Show - Farla Illusions - 2010-03-03
The Magic Rock Show - Farla Illusions - 2010-03-03 Mystique
Kerstcircus Ahoy' - Ahoy' Rotterdam N.V. - 2011-12-23
The night of illusions - Farla Illusions - 2019-10-03

Prijzen

  • 2006 Merlin Award for Magician of the Year
  • 2007 Champion de Europe de Magie, in Parijs
  • 2008 Mandrake O Dor Award
  • 2009 Merlin Award for Magician of the Year

Externe link

Bronnen