De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamCharles Aerts
Volledige naamCharles Reijs
Geboren29 april 1913
Amsterdam
Overleden31 augustus 2007
Amsterdam
BeroepProducent, Impresario, Zanger

Biografie

Charles Aerts (geboren Reijs) (Amsterdam, 29 april 1913 - aldaar, 31 augustus 2007) was bekend als Nederlandse zanger en de laatste veertig jaar van zijn leven vooral als impresario en theaterproducent.

Aerts begon zijn carrière voor de Tweede Wereldoorlog als operazanger, met optredens in binnen- en buitenland. Later maakte hij in Nederland deel uit van het Kurhauscabaret van Louis Davids. Als zanger had Aerts diverse grammofoon- en radio-opnames op zijn naam die destijds uitgegeven werden op plaat door de VARA onder het label Varagram.

Na de oorlog richtte hij een theaterbureau op en werd hij de de facto grondlegger van het moderne Nederlandse impresariaat. Hij vertegenwoordigde artiesten en trad op als producent van revueavonden. Later breidde hij die activiteiten verder uit naar toneelvoorstellingen en musicals.

Vanaf de jaren zestig maakte Aerts vooral naam met artiesten als Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Maria Callas en Andrea Bocelli, die hij voor optredens naar Nederland haalde. Aerts had een brede muzikale belangstelling, die zich ook uitstrekte tot buitenlandse dansstijlen. Zo organiseerde hij onder meer flamenco-voorstellingen en shows met traditionele Ierse dansgroepen.

Het impresariaat Charles Aerts bestond bij zijn overlijden ruim 60 jaar en Aerts was nog tot vlak voor zijn dood persoonlijk bij het bedrijf betrokken, hoewel de dagelijkse leiding reeds jaren in handen was van zijn zoon Raymond Aerts.

Charles Aerts was ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ridder (chevalier) in de Franse Orde van Kunst en Letteren. Hij werd 94 jaar oud.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de productie productie

Zie ook het overzicht van de voorstellingen die door hem als producent en onder de naam Charles Aerts' Kleinkunst Ensemble in première zijn gebracht en idem de onder de naam Charles Aerts Theatre Productions International B.V..

Bronnen