De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamCedric Ygnace
Geboren1978
Parijs
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
.

Biografie

Cédric Ygnace (1978) is een Franse danser. In de [[Productiedatabase] werd hij ook geregistreerd onder de naam Cedric Ignace.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Académie de Dance Classique Princesse Grace in Monte Carlo en danste aansluitend twee jaar bij Les Ballets de Monte Carlo, alvorens in dienst te treden in 1998 van Het Nationale Ballet in het corps de ballet. Hij wist zich echter al snel door de rangen op te werken en werd in 2004 benoemd tot eerste solist. Hij danste in die jaren vele grote rollen en diverse premières van nieuwe balletten.

In die periode was hij tevens vaste gastsolist bij The Australian Ballet en winnaar van diverse dansprijzen, waaronder de Alexandra Radius Prijs 2004 en, voor zijn rol in Balanchines De Verloren Zoon, de Zwaan voor de Beste Dansprestatie 2009. Tijdschrift Dance Europe nomineerde hem als ʻoutstanding dancer of the year 2010ʼ voor zijn titelrol in heet ballet Nijinsky van choreograaf Krzysztof Pastor. Bovendien ontving hij begin dit jaar een dubbele nominatie voor de Benois de la Danse-prijs, wederom voor Nijinsky én voor de mannelijke hoofdrol in Don Quichot in de choreografie van Alexei Ratmansky.

Aan het einde van het seizoen 2011/2012 beëindigde Cédric Ygnace zijn actieve loopbaan als danser.

Prijzen en onderscheidingen

Cédric Ygnace ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:

  • In 1996: een gouden medaille in de Eurocity-dance competition; de Espoir internationale de la Danse en de Prix de Lausanne
  • In 2004: Alexandra Radius Prijs
  • In 2009: de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen onder de naam Cedric Ignace.

Bronnen