Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Catharina Beersmans 107197.jpg


Foto: C.C. Roskam.

NaamCatharina Beersmans
Volledige naamMaria Catharina Beersmans
Geboortedatum9 mei 1844
Geboorteplaats Turnhout
Overlijdensdatum19 november 1899
Overlijdensplaats Rotterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
VIAF-profiel37704441

Catharina Beersmans (1844 - 1899) was een Vlaamse actrice.

Biografie

Zij bracht vanaf haar 12e levensjaar haar verdere jeugd door in Brussel, waar zij op 16-jarige leeftijd debuteerde in de [[ Koninklijke Vlaamse SchouwburgVlaamse Schouwburg]]. De eerste tien jaar speelde zij bijna uitsluitend bij Vlaamse gezelschappen. Haar opleiding kreeg ze van Victor Driessens. Hij was het ook die haar in de zomer van 1871 naar Nederland meenam. Haar eerste rol van betekenis waarmee zij voorgoed haar naam hier vestigde was in het stuk Fernande van Sardou de rol van Clotilde, die zij bij Jan Albregt en Van Ollefen speelde in de tent bij de Plantage in Amsterdam. In 1877 kreeg zij een vast engagement in Rotterdam, waar zij al snel uitgroeide tot een der belangrijkste krachten. Haar eerste rol was die van koningin Louise in Multatuli's Vorstenschool, wat deze laatste ook positief ter ore kwam (bewonderend had hij het over het talent van dat "Brabantsch boerenmeisje").

Daarna kwam zij voorgoed bij Antoine le Gras, Willem van Zuylen sr. en Jaap Haspels en zij bleef bij Le Gras en Haspels tot het laatst. Bij dit gezelschap was zij jaren de eerste vrouw. Haar 25-jarig jubileum werd zowel in Nederland als in België, waar zij ook bleef optreden, gevierd. Dat was in januari/februari 1887, respectievelijk als Medea en Jane Shore. Zij had twee dochters die ook aan het toneel waren, t.w. Mina en Pauline Beersmans. In 1980 werd ze samen met haar dochter Mina en schoonzoon Jan Dilis herbegraven op de Antwerpse ere-begraafplaats Schoonselhof.

In Antwerpen, Rotterdam en Turnhout is een straat naar Catharina Beersmans genoemd.

Foto's

Portret van Catharina Beersmans in "Deborah", ca. 1885. Photographie Parisienne. Collectie TIN. Portret van Catharina Beersmans in "Vorstenschool", ca. 1885. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Portret van Catharina Beersmans in "Deborah", ca. 1885. Photographie Parisienne; Portret van Catharina Beersmans in "Vorstenschool", ca. 1885. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Bronnen

  • Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
  • Knipselmap Personalia Theater Instituut Nederland
  • Peter A.J. Beersmans, Familiegeschiedenis Beersmans, Beirsmans, Beersemans, van Vessem. Moerzeke, publicatie in eigen beheer, 2006.
  • J.N. van Hall, Herinneringen aan vorstenschool. In: De Gids Jg. 71 (1907), p. 567-572. Digitaal te vinden onder www.dbnl.org/tekst.