Extra's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Op de Theaterencyclopedie zijn een aantal Extra’s te vinden. Dit zijn pagina’s met speciale informatie, beeld- en/of geluidmateriaal over bijzondere onderwerpen of thema’s.

Hier ziet u een overzicht van de Extra's.

Eenlevenlangtheater

"Eenlevenlangtheater" is de eregalerij van grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden. Van elke persoon wordt een biografie, repertoire-overzicht, en een keuze aan audio- en videofragmenten gemaakt, zoveel mogelijk aangevuld met foto’s.

Lees meer Eenlevenlangtheater

Theaterfotografie

Het vluchtige medium theater kan na de voorstelling maar in een aantal media voort blijven bestaan. Een daarvan is de fotografie. Fotografie biedt de mogelijkheid momenten stil te leggen en de nadruk op een detail uit de voorstelling te leggen. Een beeld kan de essentie van een opvoering laten zien, de toeschouwers nieuwsgierig maken of hen juist misleiden. Naast publicitaire doeleinden zijn theaterfoto's erg belangrijk voor de overleving en documentatie van het theater. In de Collectie TIN bevinden zich meer dan 100.000 foto's van voorstellingen.

Lees meer: Theaterfotografie.

Oude Schouwburgen

Hier vindt u een overzicht van oude (d.w.z. vóór 1940 gebouwde) schouwburgen, voorzover ze uitgebreid, met alle gegevens over de bouwgeschiedenis en met afbeeldingen, in de Theaterencyclopedie beschreven zijn. Sommige van deze theaters zijn al lang geleden gesloten en gesloopt, maar andere zijn tot op de dag van vandaag als theater in gebruik.

Zie: Oude Schouwburgen

Columns

De Theaterencyclopedie bevat ook enkele columns.

Jacques Klöters schrijft regelmatig een column. Zie Column Jacques Klöters.

Theatervormgever, illustrator en schrijver Stans Lutz publiceert "Terugblikken", waarin zij regelmatig terugkijkt op haar ervaringen als theatervormgever. Boeiend om te lezen voor iedereen die in het theatervak geïnteresseerd is. Deze Terugblikken zijn deels ook als Column op de Theaterencyclopedie te vinden, zie Column Stans Lutz.

Vanuit het TIN schreef Jan Barend van Barneveld de column Tussen de bedrijven door.

TIN-medewerker Bianca de Waal schreef in 2012 een wekelijkse column Object van de week. Vanaf november 2013 werd deze voortgezet als Object van de maand.

Zie Columns

Theaterprijzen

Nederland telt in totaal bijna honderd prijzen voor prestaties in de podiumkunsten. Ruim tweederde hiervan is bestemd voor aankomend talent of voor beginnende kunstenaars.

De belangrijkste theaterprijzen zijn de VSCD-Prijzen die jaarlijks door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) worden uitgereikt, en de Toneel Publieksprijs.

Dit is een overzicht van de theaterprijzen die in Nederland bestaan of hebben bestaan op het gebied van theater. Waar mogelijk zal deze lijst nog worden aangevuld.

Voor alle theaterprijzen, zie: Theaterprijzen

Herinneringen

De Theaterencyclopedie is ook de plek waar herinneringen aan voorstellingen, personen, en belevenissen geplaatst kunnen worden.

Zie Herinneringen

Wilt u ook uw herinneringen plaatsen op de Theaterencyclopedie? Neem dan contact op met de redactie, dan bedenken we samen een goede manier daarvoor. Mail naar redactie Theaterencyclopedie.

Canon van het Theater in Nederland

De Canon van het Theater in Nederland bevat de 49 belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Die gebeurtenissen kunnen van alles zijn: een bijzondere voorstelling, een uitzonderlijke acteursprestatie, maar ook de opening van een gebouw, het begin van een opleiding of de start van een gezelschap. In de bijbehorende teksten wordt het belang van de betreffende gebeurtenis steeds uitgelegd, en wordt hij binnen de context van de Nederlandse theatergeschiedenis geplaatst. Een groot aantal namen, titels en begrippen is van een link voorzien. Een simpele muisklik geeft toegang tot nog veel meer informatie.

Lees meer Canon van het Theater in Nederland

Theater Tijdlijn

Reis door de Nederlandse theatergeschiedenis met behulp van de Theater Tijdlijn.

Theater Jukebox

Beluister en bewonder historische theaterliedjes, interviews en registraties op de Theater Jukebox

Vice Versa

Vice Versa leidt je langs de podia van de Caraïben, Suriname en Nederland en wat er aan inspiratie over en weer is gewaaid in de laatste 50 jaar. Soms ontstonden er intense ontmoetingen, plekken waar theatermakers uit diverse windstreken neerstreken, samenwerkten en elkaar beïnvloed hebben.

Drie jaar onderzoek ter plaatse heeft prachtige ontdekkingen opgeleverd. Alle archieven en fotoalbums van hoofdrolspelers in de 4 landen zijn doorkruist. 30 belangrijkste ontmoetingsmomenten zijn geïdentificeerd, tientallen biografieën, foto's, voorstellingen, gezelschappen, locaties, video’s en persoonlijke getuigenissen.

Zie Vice Versa

Pagina’s in categorie "Extra's"

Deze categorie bevat de volgende 5 pagina’s, van de 5 in totaal.