De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cateau Engelen-Sewing

Cato Engelen-Sewing 92289.jpg


Cateau Engelen-Sewing. Foto: H.C. de Graaff.

NaamCateau Engelen-Sewing
Geboren17 januari 1868
Amsterdam
Overleden16 december 1961
BeroepOperazangeres, Sopraan
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Catharina Dorothea (Cateau) Sewing (1868 – 1961, Amsterdam) was een beroemd coloratuursopraan. Ze was getrouwd met operazanger en -regisseur Hendrikus Mari Cornelis Johannes Engelen.

Biografie

Vanaf haar veertiende had Engelen-Sewing zangles. Ze begon met privé-les, later ging ze naar de muziekschool van de Maatschappij ter bevordering der Toonkunst in Amsterdam. Daarna studeerde zij in de soloklas van Anna M.Th. Collin-Tobisch en aan het Amsterdams Conservatorium van Toonkunst.

Haar debuut maakte Engelen-Sewing in 1890 bij het Hollandsch Opera-Gezelschap (olv. J.G. de Groot en Cornelis van der Linden) met de rol van Maritana in de opera Don Cesar de Bazan van Massenet. Ze brak door met de hoofdrol in Lakmé van L. Delibes. Hierin zong zij de bekende, zangtechnisch veeleisende Klokjesaria. Maar ook dramatisch kon zij het publiek overtuigen van haar kunsten. Vele jaren was zij de lieveling van het operapubliek en één van de beste solisten van het Hollandsch Opera-Gezelschap. Na een breuk tussen directeur De Groot en dirigent Van der Linden in 1894 kozen Engelen-Sewing en haar echtgenoot voor Van der Linden en zijn Nederlandsche Opera. In 1898 vertrok Engelen-Sewing na een meningsverschil met Van der Linden naar het Königliches Hoftheater in Hannover. Haar debuut in Duitsland was in de rol van Rosine in Der Barbier von Sevilla (G. Rossini). Daarnaast zong zij vele gastrollen bij andere gezelschappen.

In 1901 besloot ze zich aan te sluiten bij een nieuw gezelschap van Van der Linden, waar ook haar man medeoprichter van was: het Amsterdams Lyrisch Tooneel. De breuk met het Königliches Hoftheater leverde haar een forse boete op en definitieve verbanning uit de Duitse theaters. Na enkele jaren met uitstapjes naar onder andere de Vlaamsche Opera, verbond Engelen-Sewing zich van 1908 tot 1915 aan de Nederlandsche Opera en Operette. Ter gelegenheid voor haar 25-jarige jubileum zong zij met haar man en debuterende dochter Nelly De Bruiloft van Figaro (Mozart). In 1915 was ze medeoprichter van de Coöperatieve Vereeniging 'De Nederlandsche Opera'. Deze vereniging liep stuk, wat het einde betekende van de zangcarrière van Cateau Engelen-Sewing. Ze was gedupeerd door de ondergang van haar operagezelschap. Hierna ontwikkelde ze zich als zangpedagoge in Antwerpen en later Amsterdam.

Cateau Engelen-Sewing zong het Franse, Duitse en Italiaanse operarepertoire. Ze beheerste de typisch Italiaanse coloratuurtechniek en wordt ook wel de Nederlandse prima donna van haar tijd genoemd. Haar bijnaam was de "Hollandsche Nachtegaal".

Bronnen

  • A.W.J. de Jonge, ‘Sewing, Catharina Dorothea (1868,1961)’ Biografisch Woordenboek van Nederland. 13 maart 2008. Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis.
  • Hans Kragten, Piet Hein Honig, Peter Hulpusch, Annalen van de Operagezelschappen in Nederland 1886-1995, Amsterdam, 1996
  • Ger van der Tang, Cornelis van der Linden; een documentatie. Work in progress. 24 november 2007.