Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

800px-Carine Crutzen.jpg


Fotograaf onbekend. Bron: Flickr

NaamCarine Crutzen
Volledige naamCatharina Anna Quirina (Carine) Crutzen
Geboortedatum4 februari 1961
Geboorteplaats Heerlen
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0190210
VIAF-profiel290498654

Biografie

Carine Crutzen (1961) is een Nederlands actrice. Ze studeerde in 1984 af aan de Toneelacademie Maastricht. Daarna speelde ze bij verschillende theatergroepen, waaronder Theatergroep Hollandia, Het Toneel Speelt en Het Vervolg. Naast theater ging ze ook in televisieseries en films spelen. Ze was onder andere te zien in De Brug, waarin ze de rol speelt van Loes Meerdink. Verder speelde ze in series als Pleidooi, Oud Geld en De Daltons.

In 2011 wordt zij genomineerd voor de Theo d'Or voor haar rol in De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Volgens de jury: "Carien Crutzen weet in dit beklemmende kamerspel veel registers binnen haar personages te bespelen. Zij is onaardig, ongemakkelijk, onzeker en vol angst, en probeert dat alles te maskeren. Haar spel en haar kracht dwingen een vanzelfsprekende stilte af, en in alles klinkt, tegen wil en dank, een gebrek aan zelfvertrouwen door." In 2019 verscheen van Crutzen de autobiografische roman "Uit het Zuiden" uitgegeven bij De Geus.

Carine Crutzen woont in Haarlem en is getrouwd met acteur Nico de Vries. Ze hebben twee zonen: Vincent en Sebastiaan.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Doña Rosita of De taal der bloemen - Publiekstheater - 1984-10-11
Soria-Moria - Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg - 1985-03-06
De broek - Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg - 1985-09-04
Tartuffe - Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg - 1985-12-11
Kamikaze - Theatergroep Hollandia - 1986-11-10
De misdaden van Vautrin - Het Gebeuren - 1987-04-03
Rosa of Dode man hoogte 304 - De Moor Theaterprodukties - 1991-02-12
Uiteengaan in subgroepen - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1991-11-17
Hendrik en Wilhelmina - Festival van het Ongespeelde Stuk - 1994-12-04
Een zwarte Pool - Het Toneel Speelt - 2000-02-03
Huis - Het Nationale Toneel - 2001-09-09
Tuin - Het Nationale Toneel - 2001-09-09
De dans van de reiger - Het Toneel Speelt - 2002-03-07
Tantalus - Toneelgroep De Appel - 2003-12-28
Jozef in Egypte - Het Toneel Speelt - 2004-10-12
Raak me aan - Het Toneel Speelt - 2005-03-01
Het belang van Ernst - Het Nationale Toneel - 2006-01-28
De geschiedenis van de familie Avenier deel 1 - Het Toneel Speelt - 2007-01-25
De geschiedenis van de familie Avenier deel 2 - Het Toneel Speelt - 2007-01-25
De geschiedenis van de familie Avenier deel 4 (Wij) - Het Toneel Speelt - 2008-03-16
De geschiedenis van de familie Avenier deel 3 (Ik) - Het Toneel Speelt - 2008-03-16
Geslacht - Het Toneel Speelt - 2009-04-17
De kus - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2011-01-29
Gijsbrecht van Aemstel - Het Toneel Speelt - 2012-01-01
De kersentuin - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2013-02-23
Afterparty - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2014-02-01
Een sneeuw - Het Toneel Speelt - 2015-01-10
Who's afraid of Virginia Woolf? - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2017-02-24
Neelie! - Theatergroep Suburbia - 2017-10-14
Wijn - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2018-03-03

Filmografie

  • 1990 - De Brug - Loes Meerdink
  • 1993 - Pleidooi - Helen de Keyzer
  • 1996 - In naam der Koningin - Lien Ditvoort
  • 1998 - Abeltje - Guerrillabaas
  • 1998 - Oud Geld - Cathrien Bussink-Santbergen
  • 1998 - Wij, Alexander - Koningin Sofie
  • 1999 - De Daltons (1999) - Moeder
  • 2005 - Vuurzee - Kristel Looman-Van de Brink
  • 2006 - Eilandgasten - Martine
  • 2006 - Baantjer: De Cock en de dood van een doorbijter - Karin Lensink
  • 2007 - De Avondboot - Martine
  • 2007 - De Daltons, de jongensjaren - Moeder
  • 2007 - De Prins en het Meisje - Moeder van Mabel
  • 2009 - Vuurzee - Kristel Looman-Van de Brink
  • 2010 - Majesteit - Koningin Beatrix

Bronnen