De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Cameraman

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Sinds live-video als onderdeel van theatervoorstellingen en podiumoptredens is geworden, komt het beroep van cameraman voor in de theaterwereld. Feitelijk is het een beroep uit de film- en televisie industrie, waar hij/zij de persoon is die de camera hanteert en zodoende het beeldmateriaal vastlegt dat later aan een publiek wordt vertoond. De opgenomen film- of videomaterialen zullen daarvoor meestal eerst door middel van editing of montage geschikt gemaakt worden of door een regisseur geselecteerd worden. De cameraman heeft derhalve beperkt invoer op welke beelden straks te zien zullen zijn.

De beelden die een cameraman tijdens een theatervoorstelling vastlegt om aan een publiek te laten zien, zijn daarentegen meestal direct zichtbaar; er is dus geen sprake van editing, montage of selectie vooraf. Een cameraman zal dus alleen die beelden vastleggen die door de regisseur, de auteur of theatermaker specifiek zijn bepaald. Consequenties is dat de cameraman met zijn camera een van de optredenden in een voorstelling is geworden en derhalve meestal ook betrokken is in het repetitieproces voor een voorstelling. Het zelfde geldt overigens in zekere zin voor een cameraman in live-televisie uitzendingen.

Een bekend voorbeeld waarin een cameraman met een video een van de optredende is, is het de ballet Live van de choreograaf Hans van Manen. De cameraman Henk van Dijk maakt details van de bewegingen van de optredende danseres zichtbaar op een groot videoscherm, en door middel van zijn opnamen wordt een pas de deux getoond die zich buiten het zichtveld van het publiek afspeelt.

Voor een overzicht van personen die als cameraman in het theater worden aangeduid, zie: Categorie:Cameraman