De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Caligula - De Utrechtse Spelen - 2014-04-05

Geenaffiche.png

TitelCaligula
ProducentDe Utrechtse Spelen
Co-productie metThibaud Delpeut, De Coproducers
DisciplineToneel
Premièredatum5 april 2014
Seizoen2013/2014
LocatieToneelschuur, Haarlem

Martijn Nieuwerf in Caligula. Foto: Roel van Berckelaer.

Informatie

Caligula van Albert Camus
De Utrechtse Spelen, Thibaud Delpeut, De Coproducers
Seizoen: 2013/2014
Regie: Thibaud Delpeut
Dramaturgie: Joris van der Meer
Productie: Stichting Toneelschuur Producties
Kostuums: Wojciech Dziedzic
Decorontwerp: Roel van Berckelaer
Lichtontwerp: Casper Leemhuis

  • Uitvoerenden:

Vincent van der Valk (Gaius, Caligula gemaand)
Wendell Jaspers (Caesonia)
Bram Gerrits (Helicon / Lepidus)
Ward Kerremans (Scipio)
Martijn Nieuwerf (Cherea)

Persbericht

Thibaud Delpeut regisseert de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus met in de titelrol Vincent van der Valk. Als zijn zus en geliefde Drusilla sterft, ontsteekt een storm in het hoofd van de jonge keizer Caligula. Hij wordt getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven. In deze enscenering onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt Caligula steeds waanzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of juist een angstaanjagend eerlijk heerser die weigert te huichelen? Als een chirurg, gewapend met videocamera's als instrumenten, begint hij aan zijn 'sectie op de ziel'.

Thibaud Delpeut (1978) regisseerde eerder o.a. BLASTED, NACHT, 4.48 PSYCHOSIS (selectie Nederlands Theater Festival 2013) en FREULE JULIE bij/ of in samenwerking met Toneelschuur Producties en de TA-2 (Toneelschuur Producties/ Toneelgroep Amsterdam) producties BRITANNICUS, ANTIGONE-KREON-OIDIPOUS en AL MIJN ZONEN (selectie Nederlands Theater Festival 2011). In 2012 regisseerde hij bij Toneelgroep Amsterdam NORA (Halina Reijn won voor de titelrol de Theo d’Or 2013, voor beste vrouwelijke hoofdrol). Sinds september 2013 is Thibaud Delpeut als artistiek directeur verbonden aan De Utrechtse Spelen.

CALIGULA is een coproductie van Thibaud Delpeut, De Utrechtse Spelen en de Coproducers, uitvoerend producent: Toneelschuur Producties. Voor de komende kunstenplanperiode zullen de Rotterdamse Schouwburg, Theater Frascati, Theater aan het Spui, De Verkadefabriek, de Toneelschuur Theater Kikker en Grand Theatre Groningen, gezamenlijk voorstellingen gaan coproduceren. Onder de noemer DE COPRODUCERS willen de kwaliteitstheaters zo een impuls geven aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.

Bronnen