De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Café Flora, Amsterdam

Unknown.png

NaamCafé Flora
Latere naamFlora, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ArchitectJ. Lenderink (verbouwing 1900)
Verbouwd in1896-1897, 1900
Openingsdatum1893

Stal werd variététheater

In opdracht van Anton Nöggerath werd, omtreeks 1893, een stal aan de Amstelstraat 26 in Amsterdam verbouwd tot theater Café Flora, ook wel Concertzaal Flora of Variété Flora genoemd.

Er was een heel klein podium, zonder voordoek, en de zaal was niet meer dan een rokerige pijpenla met 100 plaatsen. Daar kwam na verbouwingen in 1896-1897, toen panden 24 en 28 er bij betrokken werden spectaculaire verandering in. Het aantal zitplaatsen werd 1000, mede door de komst van een tweede gaanderij.

In 1900 werd ook de zaalvloer verbouwd, naar ontwerp van architect J. Lenderink. Café Flora, was van beging af aan al zeer populair maar werd nu een gerenomeerd amusementstheater, waar variété, revue, opera en operette werd gebracht.

Onder leiding van de van oorsprong Duitse filmpionier Anton Nöggerath groeide Variété Flora uit tot een van de bekendste specialiteitentheaters van Amsterdam (de andere was Circus O. Carré). In oktober en november 1896 werden bovendien in Flora voor het eerst filmvoorstellingen georganiseerd.

Op 11 februari 1902 het theater door brand verwoest.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007