De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamBunchi Römer
Volledige naamBrunhilda (Bunchi) Römer-Henriquez
Geboren6 februari 1927
Curaçao
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel

Biografie

Bunchi Römer was een actrice en regisseuse geboren op Curaçao. Op 7-jarige leeftijd deed zij mee aan het feest rond 300 jaar Nederlandse Kolonie (1634 - 1934) en verloor haar hart aan het toneel. Als tiener speelde zij bij de Verkenners en bij het parochietoneel.

Toen Sticusa-regisseur Paul Storm bij Cultureel Centrum Curaçao (CCC) naast de Europese Nederlanders ook Curaçaose Nederlanders aantrok, sloot Bunchi Römer zich aan. Naast haar waren ook May Henriquez, Frank Roozendaal, Frank Davelaar, Jacques Penso en Rina Penso actief in de producties van het CCC. Bunchi Römer speelde in stukken uit het wereldrepertoire, veelal in het papiaments vertaald en bewerkt door May Henriquez, van Ami, dokter, lubida en Sjon Pichiri gebaseerd op Molière tot E rosa tatua naar Tenessee Williams.

Vanaf de oprichting in 1967 wordt de echt Curaçaose Toneelvereniging Thalia het nieuwe huis van Bunchi Romer. In 1968 verzorgt Thalia de officiele opening van de nieuwe schouwburg, Centro Pro Arte. Ze ontwikkelt zich daar ook als regisseuse, een liefde die zij in 1963 opdeed bij het ensceneren van Golgotha van Hubert Booi voor de katholieke jeugdcentrale.

In 1973 regisseert Bunchi Römer Sartre's Huis Clos in de vertaling van May Henriquez: Porta Será (met Eric van Ommeren, Beti Doran, Rina Penso en Jenny Fraai). Daarnaast schreef ze over het theater, o.a. Teatro na Curaçao, despues di segundo guera mundial (in de bundel Homenahe na Raül Römer uit 1989)

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Bronnen