De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Buitensocieteit, Zwolle

Unknown.png

NaamBuitensocieteit, Zwolle
PlaatsZwolle
TypeTheaterzaal


Societeit werd theater

In de jaren 1875-1877 werd aan de Stationsweg 4 in Zwolle, in opdracht van de Vereeniging De Buitensociteit een sociëteit met theateraccommodatie gebouwd naar ontwerp van architect S.J.H. Trooster. Het theater werd het geopend op 24 juni 1877.

In de zomermaanden werden in de tuin concerten gegeven. Om deze ook bij slecht weer doorgang te doen vinden werd in 1885 een overkapping gebouwd en vanaf 1880 konden ook binnen concerten worden gegeven.

De theaterzaal had een lijsttoneel, waarvan nadere gegevens ontbreken, en een balkon. Vanaf 1890 was er plaats voor 1300 bezoekers. Soort voorstellingen: toneel, revue, musical en concerten.

Vooral in de oorlogsjaren 1940-1945 trokken de revues veel publiek. Omdat het toneel zonder toneeltoren absoluut ongeschikt was voor grote musicals en revues werden de decors aangepast aan de beperkte mogelijkheden.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw kwam de Buitensocieteit in beheer van de gemeente. Later werd het conferentiecentrum Nieuwe Buitensocieteit Regardz, Zwolle.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007