Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boudewijn in Dordrecht.jpg


Boudewijn Zwart in Dordrecht

NaamBoudewijn Zwart
Geboortedatum1962
Geboorteplaats Amersfoort
BeroepOrganist, Pianist

Boudewijn Zwart stamt uit een bekende organistenfamilie. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano (hoofdvak) aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam (de voorloper van het Conservatorium van Amsterdam). In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd "Koningin Fabiola" in Mechelen (België).

Samen met Henry Groen (1957) vormde Zwart jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Hij is stadsbeiaardier van Dordrecht in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk), in Ede (Oude Kerk), Gouda (St. Janstoren), Amsterdam (Westertoren en de Oude Kerk), Bergambacht (St. Laurentiustoren), Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Hij heeft verschillende composities op zijn naam staan. Hij is president van de internationale beiaardiervereniging Eurocarillon.

Naast het bespelen van de vaste carillons in kerktorens heeft Boudewijn Zwart een mobiel carillon ontwikkeld waarmee overal concerten gegeven kunnen worden, zowel in de openlucht als binnen. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken. Onder de titel Bell Moods geeft hij concerten met zowel klassieke muziek, als jazz en volksmuziek. Daarnaast treedt hij op met verschillende kinderprogramma's en familievoorstellingen.

Boudewijn Zwart is één van de oprichters van het succesvolle Oude Haven Concert dat sinds 1998 jaarlijks op de eerste zaterdag van september plaatsvindt in Schoonhoven. Sinds 2002 heeft Zwart ook de leiding van het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht, een private hogere beroepsopleiding voor beiaardiers.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Discografie

  • Boudewijn Zwart live at the 'Westertoren
  • Euro Carillon (samen met anderen)
  • Bachs Luitsuites voor carillon (samen met Henry Groen)
  • Beiaarden van de Veluwe (samen met Freek Bakker en Henry Groen)
  • Zeewolde Musiceert
  • Torenmuziek Dordrecht (acht cd's - o.a. samen met Henry Groen)


Externe links

Bronnen