De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Boudewijn Tarenskeen ( 1952) is een Nederlandse componist, geboren in het toenmalige Nederland Nieuw Guinea. In 1962 emigreerde Boudewijn Tarenskeen naar Nederland.

Na de MULO en het staatsexamen HAVO, studeerde hij een jaar hobo aan het toenmalige Muzieklyceum in Amsterdam en vervolgens vier jaar compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Peter Schat, Louis Andriessen en Konrad Boehmer.

Sinds 1976 componeert hij full-time orkestmuziek, kamermuziek, balletmuziek, muziektheater, theatermuziek, filmmuziek, Geestelijke muziek en liedjes.

Tarenskeen schrijft composities voor verschillende bezettingen, zoals het ASKO Ensemble, Orkest De Volharding, het Nederlands Balletorkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij schreef kamermuziek in opdracht van gerenommeerde solisten als Esther Apituley, Gerard Bouwhuis, Eleonore Pameijer, Charles van Tassel, van Keulen en Ronald Brautigam.

Door veelvuldige samenwerking met choreografen, schrijvers en regisseurs, waaronder Rudi van Dantzig, Ted Brandsen, Gerardjan Rijnders, Frans Strijards en Lodewijk de Boer ontstond een groot aantal muziekdramatische werken. Naast het schrijven van concertwerken voor ensembles en orkesten, werkt hij en ontwikkelt hij veel samen met regisseurs, zoals Gerardjan Rijnders (Dark Lady), (Blöd) en schrijvers (Janine Brogt) aan muziekdramatische projecten. Daarnaast is Tarenskeen actief als componist van filmmuziek, en schreef hij liederen voor Adelheid Roosen, Annet Malherbe en Ramses Shaffy.

In 2009 werd hem de Matthijs Vermeulenprijs toegekend voor zijn compositie Mattheus Passie voor 19 zangers.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan met muziek van Boudewijn Tarenskeen.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de uitvoering muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij de regie voerde

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Trivia

Boudewijn Tarenskeen is getrouwd met de Nederlandse actrice en schrijfster Moniek Kramer. Zij hebben twee zonen.

Bronnen