Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Boris Godoenov - Modest Moessorgski

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opBorís Godunóv - Alexander Poesjkin
Oorspronkelijke titelBorís Godunóv
Overige inspiratiebronnenHet libretto is gebaseerd op de Poesjkin, maar Modest Moessorgski bracht ingrijpende wijzingen aan in de verhaallijn.
Libretto (met teksten van)Modest Moessorgski
ComponistModest Moessorgski
Wereldpremière op27 januari 1874
Wereldpremière teMariinsky theater, Sint Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera vertelt enkele gedeelten van de geschiedenis van tsaar Boris Godoenov en de strijd tussen het Russische en het Poolse volk. Er zijn twee verhaallijnen, die allebei voortkomen uit de moord op de kleine Dimitri, de erfopvolger van de tsaar, die plaats maakt voor de opvolging door Boris Godoenov.
De eerste is de persoonlijke ontwikkeling van Boris, die in toenemende mate lijdt aan zijn schuldgevoel, en daaraan uiteindelijk bezwijkt. De tweede lijn is de opstand van Grigori, die steeds meer een bedreiging wordt voor Boris.

Zie voor de verdere verhaallijnen wikipedia.

Verder informatie

Moessorgski schreef in 1869 een eerste versie in vier delen (zeven tonelen), maar werd afgewezen door de leiding van de keizerlijke schouwburg.

De componist herzag zijn werk in 1872. De nieuwe versie was verdeeld in een proloog en vier bedrijven (negen tonelen) en ging in 1974 in première.

De opera werd in 1896 en 1908 gereorganiseerd en georkestreerd door Nikolaj Rimski-Korsakov later nogmaals door Dimitri Sjostakovitsj.
Voor uitgebreide details over de onstaansgeschiedenis en historische achtergrond, zie ook wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Boris Godoenov '