Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Bob Fosko (1955) was een Nederlands muzikant, tekstschrijver, acteur, recensent, producer, presentator, Voice-over en programmamaker.

Geert Timmers werd geboren te Baarn. Hij werd afgekeurd voor militaire dienst "wegens non-coöperatief gedrag, lichte hartruis en een lui oog". Hij voltooide de Academie voor Expressie te Utrecht, en ontmoette daar zijn latere vrouw, de editor Vera Jong. Zij hebben drie kinderen: Thijs, Ella en Jules.

Begin 2019 werd bij Fosko slokdarmkanker geconstateerd. Hij overleed op 28 februari 2020 aan de gevolgen hiervan.[1]

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Hondje - RO Theater - 1998-12-19
The Official Tribute to The Blues Brothers - Impresariaat Jacques Senf & Partners - 2002-09-30
Niks dan rottigheid - Stichting Moerasgras - 2003-07-24
Mambo Kings - Tam Tam Productions - 2003-11-09
Muziek om bij over te geven - Stichting Moerasgras - 2004-06-16
De Jantjes - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2004-12-19
Nog meer rottigheid - BoomBlauw Produkties - 2005-08-06
My Fair Lady - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2006-11-02
Bingo! - M-Lab - 2008-05-28
Scania! - BoomBlauw Produkties - 2008-06-27
Ik wil alles - een muzikale roadtrip over een meisje met een slechte vader - Ni! Producties - 2009-10-11
Opgevoerd - De Berini's - 2010-04-02
Nachtwakers - BoomBlauw Produkties - 2010-08-06
Omdat ik zoveel van je hou - Nederlands Volkstoneel - 2010-11-14
Mama Tandoori - Niehe Media - 2012-03-03
De grote Jan Rot Show - Stichting Jan Rot - 2012-05-13
Ontspoord - - 2013-09-21
Bingo - De Nieuw Amsterdam - 2015-06-24
 • Een alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
 • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
 • Idem voor de muziek

En verder

Fosko De keuze voor de artiestennaam Fosko werd waarschijnlijk geïnspireerd door de pseudoniemen, die Wim T. Schippers verzon voor de acteurs in zijn ontregelende televisie-shows voor de VPRO, die ook allemaal familienamen kregen, die aan Nederlandse chocolademerken herinnerden, zoals 'Bensdorp', 'Van Dungen' , 'Van Houten', zo geeft Fosko nu toe.

De Raggende Manne Fosko formeerde gedurende zijn loopbaan diverse bands en brak door met de Nederlandstalige band De Raggende Manne, toen hij daarmee in 1992 de CJP Podiumprijs won. Na diverse cd's en bijna-hits, en, door de zelfveroorzaakte herrie en extase, uitputtende tournees, besluit hij in 1999 te stoppen met de Raggende Manne. De groep laat in een zelfrelativerend persbericht weten:"Het publiek was er al jaren klaar mee. De Raggende Manne nu godzijdank ook. Uitgekankerd. De koek is op. De cirkel is rond. Het schip is gezonken. Het clubcircuit en de radio zijn verlost van een groep die altijd op leuke momenten de sfeer weer wist te verzieken. [...] Verder blijft de vrees bestaan dat er aan de satellietprojecten van met name de zwaar overschatte Fosko, nog lang geen einde is gekomen." Aldus het persbericht.

Hakkûhbar Intussen scoorde Fosko in 1996 samen met Ruben van der Meer, Bart Vleming, Ad de Feyter en Ewart van der Horst onder de naam Hakkûhbar een hit met het Happy Hardcore Gabbertje, waaraan ze echter niets verdienden omdat de muziek ontleend werd aan de tune van het NCRV-televisieprogramma Swiebertje, die werd gecomponeerd door Harry de Groot. De regisseurs Benjamin Landshoff en Martin Koolhoven maakten voor Hakkûhbar een aantal video-clips, waarin de kinderen van Fosko overtuigende gabber (subcultuur) neerzetten. In 1997 kwam een koopvideo uit met de titel Vet Heftig (eveneens geregisseerd door Koolhoven). In 2004 kwam de film uit op DVD.

Gorelev In 1999 formeerde hij met onder anderen Pierre van Duyl en Jan-Paul van der Meij de band Gorelev, die in 2004 ten grave werd gedragen met het lied Wij gaan door !.

De Parade Op het festival De Parade trad hij vele malen op met gelegenheidsformaties. In 2004 trad hij op met de band van Corrie van Binsbergen, Corrie en de grote Brokken in een programma met een mix van progressieve pop, jazz en poëzie. Maar ook bijvoorbeeld met het programma Muziek om bij over te geven met Hans van den Burg en Beatrice van der Poel, en tweemaal met het programma Nog Meer Rottigheid met Pierre van Duyl en Maarten van Roozendaal. Dat programma werd in 2006 bekroond met De Mus de prijs voor het beste optreden tijdens De Parade. En in 2008 met het programma Scania naast Ricky Koole en Frank Lammers of Beppe Costa.

Hard Rock Karaoke Na een bezoek aan New York in 2004, waar hij iets dergelijks gezien had, organiseerde hij -inmiddels in maandelijkse frequentie- Hard Rock Karaoke -avonden in het Café Pakhuis Wilhelmina te Amsterdam, waar de betere amateurs bekende hardrock nummers kunnen zingen bij een live-band bestaande uit Martijn Bosman, David Hollestelle (gitarist), Arnold Smits en Thijs Vermeulen.

Fosko (de band) en 'de Fosko' (de muziek) In de zomer van 2005 nam hij, in slechts vijf dagen, met een aantal popmuzikanten uit Nederland in zijn geïmproviseerde studio te Chevadot, Frankrijk, een cd op met 14 nummers, in een niet-te-plaatsen genre muziek; bij die gelegenheid door Martijn Bosman, "de Fosko" gedoopt. Behalve voormalig Kane drummer Martijn Bosman, werkten mee: Nico Brandsen op hammond-orgel, Wouter Planteijdt en Thijs Vermeulen op gitaar en basgitaar, Dionys Breukers als toetsenist en Rudi de Graaff met percussie. Deze cd, Omgekomen in Overschot kwam uit in mei 2006. De bijbehorende DVD, Fosko fume une pipe met een reportage van de 'making-of' van de cd, werd toen uitgezonden door de Nederlandse Programma Stichting televisie. In 2007 nam dezelfde formatie op dezelfde locatie een nieuwe cd op, getiteld Gat in de Markt. Muziekstijl 'de Fosko' werd bij die gelegenheid nader omschreven als 'Nederlandstalige jazz'; met teksten van auteurs als Jan Arends en Armando. De groep Fosko maakt begin 2008 een tournee langs Nederlandse theaters. In 2010 gaf hij samen met cabaretière Marjolein Meijers nieuw leven aan het eerder belende theaterduo De Berini's.

Politiek Uit onvrede met de, in zijn ogen, harteloze Nederlandse politiek en het consumptiemaatschappij schreef hij een aantal campagneliederen voor de Socialistische Partij (Nederland) samen met onder anderen Karel Glastra van Loon, Jan-Paul van der Meij en Wouter Planteijdt. In 2004: Een mens is méér met Nico Brandsen, op tekst van Karel Glastra van Loon. Later Stuur een waakhond naar Brussel bij gelegenheid van de verkiezingen voor het Europees Parlement, Driewerf NEE tegen de Europese grondwet, Hotel Verdonk tegen het gebrek aan empathie van minister Rita Verdonk, voor de Tweede Kamer|Tweedekamerverkiezingen van november 2006 zong Fosko met zijn vaste begeleiders Jan en Alleman, het lied NU SP op tekst van Jan Boerstoel. Tevens werd er een video-clip van gemaakt met opnamen rond de SoeP-mobiel van Joep van Lieshout; een enorme polyester vleestomaat op wielen, vanwaaruit tomatenSoeP naar receptuur van Johannes van Dam door Fosko werd uitgereikt aan passanten op de Dappermarkt te Amsterdam. Voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010 schreef Bob Fosko het lied Jij, Ik, Wij, SP. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010|landelijke verkiezingen van 2010 schreef hij Grote Schoonmaak.

In 2007 vroeg Fosko aan passanten in twee winkelstraten te Amsterdam en Rotterdam waar Afghanistan ligt. De helft van de mensen bleken het te weten. Maar zij wisten ook dat daar Nederlandse militairen een NAVO-'vredesmissie' vervullen, die door de meeste ondervraagden een zinloze vechtmissie werd genoemd. De Socialistische Partij zond deze vraaggesprekjes uit in de Zendtijd Politieke Partijen.

Fragment uit de musical De Jantjes

Auteur: Herman Bouber. Regie: Dick Hauser. Producent: Joop van den Ende Theaterproducties, 2004. Met: Bob Fosko en Sylvia Alberts en Ensemble. Collectie TIN.

TV

Hij speelde diverse boefachtige gastrollen in Nederlandse politieseries, zoals Blauw Blauw, Baantjer (televisieserie)|Baantjer, Unit 13 en Bureau Kruislaan.

Overig

Bob Fosko trad op in:

 • Blunt Axe, vocalen (hit: Ben d'r helemaal klaar voor!)
 • Corrie & De Grote Brokken, zang
 • De Grote Muf, zang
 • De Raggende Manne, trompet, zang
 • De Raskals, zang
 • De Steile Wand, zang
 • Gorelev, percussie, zang
 • Hakkûhbar, zang
 • Scratch, zang
 • The Official Tribute To The Blues Brothers, zang

Was gastmuzikant bij:

 • Jiskefet met het nummer: Poep in je hoofd
 • 1996 KOR & de Amigo's met: Zittie JaJa
 • 1998 Jazzmeteors met: Kikke
 • 2000 Party Animals met: Holland Moet Winnen!
 • 2000 Band Zonder Banaan met: Eeuwig Duurt Het Langst
 • 2001 Def P & Beatbusters met: Placebo
 • 2002 Cornelis Vreeswijk- Een Hommage
 • 2003 Amsterdam Klezmer Band met Hou Jij Maar Je Bek
 • 2006 De Hardheid met Regels

Was tekstschrijver voor:

Behalve slogans, zoals op een T-shirt tegen de apartheid "IK NIE APART NIE", columns in diverse bladen zoals Nieuwe Revu, Rails (tijdschrift en zijn eigen website, schreef Fosko onnoemelijk veel songteksten en een boek: Sodemieter op !!, over de geschiedenis van De Raggende Manne (1988-1999).

Trivia

 • Fosko heeft regelmatig een cameo (gastoptreden) in films van Martin Koolhoven, met wie hij bevriend is.
 • Het is Fosko die in het reclamespotje van Cup-a-Soup roept: "Vier uur. Cup-a-Soup. Dat zouden meer mensen moeten doen!"
 • Hij speelde de vader in het reclamespotje van de Volkswagen Transporter, bekend van het zoontje dat steeds "Waarom" vraagt.
 • Fosko zingt mee in het nummer Regels van de Nederlandstalige ska-band De Hardheid.
 • Samen met zijn band De Raggende Manne trad Fosko in 1995 op in de eerste aflevering van Lullo's van Jiskefet, waarin ze het nummer Poep in je hoofd speelden.

Externe Links

Bronnen