Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Black Cake is een ballet van Hans van Manen, gemaakt ter gelegenheid van het dertig jarig jubileum van het Nederlands Dans Theater, op muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Allegro molto vivace, 3e deel Symphony 6 de Pathétique), Leos Janácek ((Adagio), Igor Stravinsky (Scherzo a la Russe), Pietro Mascagni (Intermezzo uit de opera L'amico Fritz) en Jules Massenet(Médtation uit de opera Thaïs)

Wereldpremière: 20 april 1989, AT&T Danstheater, 's-Gravenhage, Den Haag


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


  Muzikale uitvoering: Nederlands Balletorkest

  Vastlegging


  Video (volledige registratie uit 1990)

  Lengte: 31 minuten.

  Uitgave: Nederlands Dans Theater.

  De registratie is opgenomen in Het Muziektheater te Amsterdam op 23/04/1990. Camera: Henk van Dijk.

  De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Axiell in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

  Logo Axiell ALM.jpg

  Over dit ballet

  "Black Cake" is gemaakt door Hans van Manen ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van het Nederlands Dans Theater.

  Hans van Manen behoort zonder twijfel tot één van Nederlands meest vooraanstaande choreografen. De ‘Mondriaan van de dans’ is een veelgebruikte bijnaam van Hans van Manen. Zijn choreografieën kenmerken zich door een heldere structuur en een bedriegelijke eenvoud. In de meer dan 120 balletten die Van Manen bedacht, combineerde hij moderne met klassieke dans en was hij niet bang de dansers onverwachte theatrale zetten te laten ondernemen, zoals lopen, rennen en het roken van een sigaret. Ook veel humor en muzikaliteit zijn kenmerkend voor Van Manens balletten. Vooral bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet werden en worden nog steeds veel van zijn choreografieën opgevoerd.

  Bronnen