De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamBitterzoet Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Bouwjaar2007
Verbouwd in1981
 Website


Informatie

Theater gevestigd aan Spuistraat 2, Amsterdam.

Dit pand was jarenlang de thuisbasis van de in 1970 opgerichte Koöperatieve Vereniging Het Werkteater u.a.. Aanvankelijk was Het Werkteater gehuisvest in twee tegenover elkaar liggende panden, Kattegat 10 (een oude textielfabriek) en Koggestraat 4. Op 1 juli 1981 kwam het resterende deel van het pand aan het Kattegat, gelegen aan de Spuistraat, vrij en kon Het Werkteater, met steun van het Gemeentelijk Grondbedrijf over het gehele pand beschikken. De in gebruik name hiervan was voor Het Werkteater aanleiding om een uitgebreid verbouwingsplan op te stellen. Op de begane grond kwam een grote speel- en repetitieruimte met 195 plaatsen, op de tussenverdieping een foyer, een (kleinere) repetitieruimte en lokalen voor de administratie en voor vergaderingen. Op de bovenste verdieping kwam een ruimte voor repetities en voorstellingen met 100 plaatsen.

Tussen 1970, toen Het Werkteater zich voor het eerst presenteerde met het Dromenproject, en de opheffing van het collectief in 1985, kwamen in dit gebouw voorstellingen tot stand die onuitwisbaar staan gegrift in de herinnering van allen die daarbij aanwezig waren en die van grote betekenis blijven voor het Nederlands toneel. In 1985 werd het gezelschap opgedeeld in Werkteater, en Werkteater II. De laatste voorstelling onder de naam Werkteater werd uitgebracht in 1988: Ologos van Giancarlo Cabella.

Het hier gevestigde Bitterzoet is een plek waar startende dj’s, bands en muzikanten met vernieuwende concepten kunnen experimenteren en voor een groter publiek kunnen optreden. Het is een uitgaansgelegenheid voor feesten, evenementen, film- en tv-opnamen en productpresentaties. In de benedenzaal is ruimte voor 350 personen; op de bovenverdieping 100. Het Werkteater vertrok naar het voc-Theater, aan de Oostenburgergracht.

Premieres

Zie Category:Premieres Bitterzoet Theater, Amsterdam

Bronnen