De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Betty Hutton in Annie Get Your Gun trailer 2.jpg


Betty Hutton in Annie Get Your Gun (1950)

NaamBetty Hutton
Volledige naamElizabeth June Thornburg
Geboren26 februari 1921
Overleden11 maart 2007
Beroep[[Beroep::Acteur]]
IMDb-profiel

Betty Hutton, geboren als Elizabeth June Thornburg (Battle Creek, Michigan, 26 februari 1921 - Palm Springs, Californië, 11 maart 2007) was een Amerikaanse actrice en zangeres.

Biografie

Hutton werd in Michigan opgevoed, maar bezocht New York City in de hoop een rol te krijgen in een stuk op Broadway. Ze werd echter afgewezen. Niet veel later werd ze ontdekt door Vincent Lopez. Hij zorgde er voor dat Hutton rollen kreeg in twee korte films van Warner Brothers. Ook kreeg ze een rol in de Broadway shows Panama Hattie en Two for the Show.

Hutton was in de jaren '40 in veel films te zien. Dit waren vooral komedies en musicals. Haar meest bekende rol speelde ze in 1950 in de film Annie Get Your Gun. De rol van Annie Oakley in deze musical was oorspronkelijk bedoeld voor Judy Garland, maar die kon de rol vanwege gezondheidsproblemen niet aan. Ze speelde in 1952 een van de hoofdrollen in The Greatest Show on Earth. Deze film van Cecil B. DeMille over het circusleven won de Academy Award voor Beste Film.

Vervolgens was Hutton vooral in nachtclubs in Las Vegas te zien en deed ze veel televisiewerk. Zo had ze in 1959 voor een jaar lang haar eigen show; The Betty Hutton Show.

In de jaren '70 ging Hutton sterk achteruit. Ze kreeg geen rollen meer en haar zangtalent vervaagde. Ze vluchtte naar de alcohol en probeerde ook zelfmoord te plegen. Ze had tevens een zenuwinzinking. Ze overleed op 11 maart 2007 aan de gevolgen van darmkanker. Het nieuws van haar overlijden werd op haar verzoek pas na de begrafenis bekend gemaakt.


Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen