De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Betsie Smeets)
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamBetsy Smeets
Volledige naamBetsie Maria Hubertina (Betsy) Smeets
Geboren11 juli 1929
Heerlen
BeroepActeur
DisciplineToneel
Teuntje de Klerk en Betsy Smeets in Vrolijk Pasen, Katrijn Theaterproducties 1981. Foto: Frits Lemaire/MAI.

Biografie

Betsy Smeets (1929) is een Nederlands actrice.Zij studeerde na het gymnasium in Maastricht te hebben doorlopen enige tijd rechten in Utrecht. Zij kreeg een balletopleiding aan de Cecchetti Ballet Academie en ging in 1951 naar de Toneelacademie Maastricht, waar zij in 1955 haar einddiploma behaalde. Het eindexamenprogramma werd op 23 juni van dat jaar door de televisie uitgezonden, het seizoen daarop gevolgd door 9 tv-spelen, waaraan zij haar medewerking verleende.

Haar theaterdebuut vond in 1956 plaats bij het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap onder Frits van Dijk en Guus Hermus.

De laatste jaren werkte zij als freelance-actrice. Betsy Smeets, die een aanvullende toneelopleiding kreeg in Parijs (Cours Dullin), is gehuwd geweest met de beeldhouwer René Nijssen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Foto's

Drie hoge hoeden 104774.jpg Kretsjinski s huwelijk 219269.jpg

Links: Betsy Smeets en Bernhard Droog in Drie hoge hoeden, Toneelgroep Theater 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Piet Kamerman en Betsy Smeets in Kretsjinski's huwelijk, Toneelgroep Theater 1964. Foto: Particam Pictures/MAI.

Het uur U 153163.jpg Het uur U 153165.jpg

Betsy Smeets en Onno Molenkamp (links) en met Walter Kous (rechts) in Het uur U, Nieuw Nederlands Toneelgezelschap 1957. Foto: Particam Pictures/MAI.

Bronnen