De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamBert van der Linden
Volledige naamLinden, Lambertus Marinus van der
Geboren17 mei 1908
Rotterdam
Overleden21 maart 1984
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel

Biografie

Bert van der Linden (1908-1984) was een Nederlandse acteur. Hij begon zijn loopbaan bij de Nederlandse Comedie in 1952. Tien jaar bleef hij aan dat gezelschap verbonden. Hij speelde er voornamelijk kleinere rollen, waaronder Fouquier-Tinville in "Danton's dood" van Büchner. Voor de radio werkte hij mee aan diverse jeugdseries en hoorspelen. Het laatst was Van der Linden te zien in de televisie-producties "Pommetje Horlepiep" en "In de grote klok".

Bert van der Linden had met name als televisieacteur een bijzonder lange staat van dienst. Hij begon als acteur in 1927 bij het gezelschap van Spree, speelde zowel in los als in vast verband bij met name Rotterdamse en Haagse gezelschappen, trok drie jaar als muzikale clown door Europa (vormde met zijn broer "The Robertino's"), was dertien jaar verbonden aan de Nederlandse Comedie, had eigen ondernemingen (Tournee Theater, Toneelgroep 1960) en werkte vanaf 1939 mee aan een paar duizend radio-uitzendingen (rond 1943 was hij zeer populair als Bartje Bikkel op de Bonte Middagen). Acteur en regisseur Rob van der Linden is zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, later hertrouwde hij met actrice Ans Koppen. Bert van der Linden kreeg zijn toneelopleiding bij Erwin Piscator in Berlijn.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Bronnen