De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

51xxx7858.002.jpg


Foto: Koos Breukel

NaamBeppie Melissen
Geboren26 mei 1951
Mijdrecht
BeroepActrice, Regisseur, Auteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Beppie Melissen ([1951) is een Nederlands actrice, bekend van onder andere haar gastrollen in de televisieserie Jiskefet.

Melissen richtte in 1989 samen met René van 't Hof en Leny Breederveld Theatergroep Carver op waaraan zij nog steeds verbonden is. Eerder was ze in de seizoenen 1975-1977 verbonden aan de Scholengroep van Toneelgroep Centrum.

Melissen is bij het grote publiek vooral bekend geworden door gastoptredens in het televisieprogramma Jiskefet en dan met name door haar rol in de afleveringen over het bejaardentehuis "St. Hubertusberg". Zij speelt daarin de onsympathieke en cynische hoofdzuster. Een andere bekende Jiskefet-rol is die van José, de vrouw van de witte bosneger Oboema.

Zij acteerde in televisieseries als Baantjer, IC en Wet & Waan en in vele films, waaronder Advocaat van de Hanen, Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en Het Zakmes met onder meer Olivier Tuinier, Genio de Groot en Adelheid Roosen.

In 2006 en 2007 speelde Melissen in de televisieserie Gooische Vrouwen. Daarin was ze regelmatig te zien als Greet Hogenberk, de schoonmoeder van Cheryl Morero. Na het overlijden van haar personage in de serie, speelt ze in seizoen 4 en 5 Cor Hogenberk, de zus van Greet.

In 2008 was ze te zien als Gees in de film Vox Populi van regisseur Eddy Terstall. Ze ontving in maart van datzelfde jaar de Mary Dresselhuys Prijs vanwege "de inzet en de volharding van Melissen waarmee zij haar geesteskind Toneelgroep Carver inspireert tot humoristische voorstellingen die vaak gaan over absurditeit van het leven en het onvermogen van de mens om daarmee om te gaan".

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Zie ook Theatergroep Carver

Video

Iets in de regen

Auteur: Beppie Melissen, Leny Breederveld, Cecile Heuer; Regie Pieter Kramer. Carrousel, 1980. Met Leny Breederveld, Beppie Melissen (in blauwe jurk), Cecile Heuer.

Bronnen