De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamBen Minoli
Volledige naamMinoli, Bernhard Hendrik
Geboren16 december 1916
Amsterdam
Overleden27 augustus 1998
Amsterdam
BeroepMimespeler, Auteur
DisciplineMime
IMDb-profiel

'

Biografie

Ben Minoli (1916-1998) was een Nederlandse mimespeler en auteur. Minoli speelde in de periode tussen 1942 en 1962 in verschillende gezelschappen en daarnaast bijrollen in enkele televisieproducties. Als toneelschrijver is hij bekend van het jeugdtheaterstuk Pierrot valt van de maan, dat in 1981 in première ging en wat vertaald ook in het buitenland werd opgevoerd. Ook het stuk De grote en de kleine koning is van zijn hand. Voor zijn stuk Het land van verbeelding ontving hij in 1968 de Koepelprijs.

Hij werkte eerst als jongste bediende bij een graanhandel, maar droomde van een toneelcarrière. Om die droom te verwezenlijken nam hij toneel- en spraaklessen bij de toneelspelers Frits van Dijk en Georgette Rejewski. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het gezelschap van Betty Vink en het kinderrevuegezelschap van Ben ter Hall. Ben Minoli speelde na de oorlog bij verscheidene ambulante gezelschappen en werd na het zien van de film Les enfants du paradis gegrepen door de mime, een voor Nederland nieuw fenomeen. en kwam in het begin van de jaren vijftig als één van de eersten met een pantomimeprogramma. Samen met Jan Bronk en anderen richtte hij De Nederlandse Pantomimegroep op. De eerste (succesvolle) voorstelling van het gezelschap was Le pierrot pendu, waaraan ook zijn toenmalige echtgenote Emmy van Lier, Jan Bronk, Wilhelmien Cornelius en Tine de Vries en Rob van Reijn meewerkten. Hoewel hij tot 1962 nog bij diverse groepen te zien was, raakte het acteren meer en meer op de achtergrond. Ben Minoli begon zich toe te leggen op het schrijven van toneelstukken voor kinderen. Zijn bekendste stuk was Pierrot valt van de maan dat hij schreef voor Toneelgroep Puck. Het stuk had veel succes, en werd ook in het buitenland jarenlang wordt opgevoerd (België, Joegoslavië, etc.). Andere titels; "Een lachje voor de koning", "Land van verbeelding", "De kleine en de grote koning" en "Marijke en de sprookjesgrot".en het leverde hem voldoende geld op voor de aanschaf van een motorjacht waarmee hij zijn liefde voor de watersport kon uitleven. Ben Minoli schreef nog een aantal stukken, maar besteedde het grootste deel van zijn tijd aan het varen over de Nederlandse wateren. Ben Minoli werd 81 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen