Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Ben Hulsman (Amsterdam, 25 maart 1931) is een Nederlandse acteur die heeft opgetreden op toneel, film en televisie.

Levensloop

Afkomstig uit een artiestenfamilie debuteerde hij op zijn veertiende. Van 1959 tot 1961 was hij aangesloten bij het theatergezelschap Puck en van 1961 tot 1984 bij Toneelgroep Centrum. Hij speelde er in stukken van beroemde toneelschrijvers als William Shakespeare, Bertolt Brecht, Jean-Paul Sartre en Harold Pinter. Ook buiten deze toneelgezelschappen was hij in het theater actief. Later legde hij zich ook toe op het spelen van filmrollen, zoals onder meer in de films Onder de Maat van regisseur Dick Maas en Een vrouw als Eva van regisseuse Nouchka van Brakel.

Bekend werd hij echter door zijn rol van de linkse opa Willem Bol in de komische televisieserie Oppassen!!!, die in de jaren rond de millenniumwisseling op de televisie te zien was. Daarvoor had hij ook al meegespeeld in de eveneens komische televisieserie De Brekers, waarin hij Huib, een wat louche figuur, neerzette. Verder speelde hij op de televisie veel gastrollen.

Televisie

Film

Biografie

Geboren: Hulsman, Bernard

Ben Hulsman komt uit een artiestenfamilie. Zijn moeder is de ex-operette-artieste Juliëtte Hulsman, zijn grootvader de volksacteur Herman Hulsman en zijn grootmoeder Hetty Ruys. Hij debuteerde al in september 1945 bij de Hoofdstad Operette en na twee jaar op de school van Kees Boeke kwam hij in vaste dienst bij zijn oudoom Cor Ruys, waar hij met een onderbreking voor de militaire dienst tot 1954 bleef spelen. Sindsdien heeft hij zowel in vast als in los verband bij vele gezelschappen gewerkt en was hij vaak te zien in televisieprodukties. Hij is gehuwd geweest met Rita Henneken.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen van Ben Hulsman, zie Alle voorstellingen Ben Hulsman.

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen