De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamBen Cramer
Geboren17 februari 1947
Amsterdam
BeroepZanger, Acteur
IMDb-profiel

Bernardus (Ben) Cramer (Amsterdam, 17 februari 1947) is een Nederlandse levensliedzanger en musicalster. Eigenlijk is zijn achternaam Kramer, maar hij schrijft het met een C omdat dat internationaal praktischer is.

Biografie

In 1966 maakt Cramer samen met zijn begeleidingsgroep The Sparklings zijn televisiedebuut bij het NCRV-programma Twien. Hij wordt ontdekt door zangeres Annie de Reuver en had eind 1967 een hit met zijn eerste single: Zai Zai Zai bereikte de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Hij zou dit succes op de hitparade niet meer evenaren. Ook zijn bekendste hit, De clown uit 1971, bleef steken op de vijftiende plaats. Bij deelname aan het Eurovisiesongfestival in Groothertogdom Luxemburg eindigde Kramer met het door Pierre Kartner geschreven De oude muzikant als veertiende van de zeventien deelnemers.

Er volgden in de jaren zeventig nog enkele bescheiden hitjes, maar na 1980 neemt het succes af en flopten zijn platen. Alleen als jurylid bij het Nationaal Songfestival(1982) trok hij de aandacht door als één van de weinigen voor het lied Fantasy island te stemmen, wat hem door het publiek in dank werd afgenomen.

In 1989 kwam Cramer te werken voor Stage Entertainment, het musicalbedrijf van Joop van den Ende. Hij stond voor het eerst op de planken toen hij de rol van Juan Perón vertolkte in de musical Evita van Andrew Lloyd Webber. Vervolgens speelde hij onder meer in de musical Chicago (1991-1992), speelde hij de titelfiguur in The Phantom of the Opera (1993-1996), en speelde hij de rol van Zoser in Aïda (2001-2003). In deze tijd speelde hij ook in de speelfilm De Zeemeerman. In 2006 speelde hij in de musical Belle en het Beest als Maurice, de vader van Belle.

Cramer nam ook deel aan het televisieprogramma Big Brother (2000), speelde hij de rol van Ed Doeselaar in de dramaserie Westenwind (1999-2001), had hij een rol in de speelfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn (2008) en speelde hij reder Bos in de musicalversie van Op hoop van zegen (2008-2009).

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen van Ben Cramer, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van Ben Cramer

Bronnen