Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bartholomeus Johannes van Hove (1790 - 1880) was een Nederlands decorontwerper. Hij was als "decorateur" aan de Koninklijke Schouwburg verbonden.

Biografie

Bartholomeus Johannes van Hove werd 28 oktober 1790 in Den Haag geboren. Zijn vader was lijstenmaker en vergulder. Toen hij zes jaar was ging hij naar school, maar na drie jaar moest hij er al weer af om een vak te leren. Hij kwam bij zijn vader in de winkel in de leer. Na vervolgens een half jaar op het atelier van een graveur en stempelsnijder, en daarna een tijd als hulp bij een banketbakker gewerkt te hebben, kwam hij in 1808 bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag als knecht in dienst.

Knecht bij de Koninklijke Schouwburg

Zijn baas, de schilder Johannes Breckenheijmer (1772-1856) was als toneelschilder aan de schouwburg verbonden om de decors te onderhouden. Van hem zou Bart van Hove in de loop der jaren het vak van decorschilder leren, om hem tenslotte als decorateur in de schouwburg op te volgen.

Decorateur van de Koninklijke Schouwburg

Geleidelijk aan betrok Breckenheijmer Van Hove steeds meer bij het echte decorateursvak. In 1829 volgde Hove zijn meester op als 'schilder-decorateur' van de schouwburg.

Zijn eerste taak was het onderhouden van de vaste voorraad decors voor de twee gezelschappen die de schouwburg bespeelden: de Fransche Opera en de Hollandsche Comedie. Bij de opening van de Koninklijke Schouwburg in 1804 waren voor het gehele repertoire 12 coulissendecors beschikbaar. Daaronder bevonden zich bijvoorbeeld standaarddecors als een Zomerbos, Winterbos, Paleiszaal, Gotische Zaal en een Moderne Kamer. Voor een grote schouwburg was 12 decors een gebruikelijk aantal.

Daarnaast moest van Hove voor het Franse gezelschap nieuwe decors schilderen. De negentiende-eeuwse achterdoeken die overgebleven zijn, werden geschilderd voor operapremières van het Franse gezelschap. Voor het Hollandse gezelschap schilderde Van Hove slechts incidenteel een nieuw decor. Daarvoor moest het apart betalen aan het Franse gezelschap. De decors van de Franse opera's mochten pas na 20 voorstellingen, als het nieuwe er af was, door de Hollanders gebruikt worden. Tenslotte werd van de decorateur ook verwacht dat hij de loges in de zaal en het voordoek opnieuw beschilderde, als dat nodig was.

Ontslag en overlijden

Per 1 september 1880 kreeg Bartholomeus Johannes van Hove eervol ontslag. Lang heeft Van Hove niet van zijn pensioen kunnen genieten. Na een diensttijd van 72 jaar overleed hij op 8 november 1880, twee en een halve maand na zijn pensionering.

Achterdoeken van B.J. van Hove in collectie Theatermuseum

Meer informatie over de achterdoeken, zie: Achterdoeken B.J. van Hove

Bronnen

  • Tuja van den Berg, Vorstelijk decor. Negentiende eeuwse achterdoeken van de Koninklijke Schouwburg, Amsterdam 1996