De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bartho Braat.png

NaamBartho Braat
Volledige naamMarcus Bartholomeus (Bartho) Braat
Geboren17 augustus 1950
Leiden
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Bartho Braat (1950) is een Nederlands acteur. Hij werd in Leiden geboren als de zoon van archeoloog W.C. Braat (1903-2000), maar groeide op in Oestgeest. Na het behalen van zijn Gymnasium-diploma zou hij de studies Geschiedenis en Theaterwetenschap gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. In het jaar 1980 zat Braat korte tijd op de Amsterdamse Theaterschool, waar hij de opleidingen regie/documentaire volgde. Hij besloot echter om acteur te worden en trad in 1981 toe tot de Scholengroep van Toneelgroep Centrum waar hij in twee seizoenen verschillende rollen speelde.

Braat maakte zijn debuut op de Nederlandse televisie met een gastrol in de dramaserie Oma Fladder. Niet veel later volgde een gastrol van twee episodes in de VARA-komedie Zeg 'ns Aaa en een gastrol als Aai in Het wassende water.

Na een kleine rol in de speelfilm Mama is boos! volgde eind jaren tachtig gastrollen in onder andere In naam van Oranje, Medisch Centrum West, Spijkerhoek en Adriaen Brouwer. In de zomer van 1990 werd Braat door Harry Klooster benaderd voor de rol van Neil van Dongen in de soap Goede tijden, slechte tijden. Hij gaf gedurende één aflevering gestalte aan dit karakter. Niet veel later, in 1991, zou Braat opnieuw benaderd worden. Ditmaal voor een vaste rol. Hij wilde alleen de rol van Jef Alberts spelen als actrice Henriëtte Tol de rol van zijn vrouw Karin op zich zou nemen. Tol moest de soap na ruim een jaar gedwongen verlaten omdat haar karakter in de Australische scripts niet meer voorkwam. Braat continueerde zijn rol en is op dit moment nog steeds te zien in de serie. Naast de serie heeft Braat er altijd andere dingen blijven doen. Zo speelde hij in 2011 een aantal maanden mee in de musical La Cage Aux Folles.

In 2005 was hij medeoprichter van de Theatergroep Mikanto, samen met actrice Chris Comvalius.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed.

Film/TV

Stem

  • Snow dogs
  • Finding Nemo (2003) - Meester Ray
  • Tweenies - Max
  • Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! (2005) - Mandarin
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: animatie serie NL versie! (2005) - Splinter

Externe Links

Bronnen