De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

BK Wien 1978 190x268px.jpg


Barry Kay in 1977, tijdens zijn engagement aan de Wiener Staatsoper in verband met de heropvoering van Rudolf Nureyev's ballet productie Don Quichote.

Barry Kay (Melbourne 1932 - Londen 1985) was decorontwerper, kostuumontwerper, en fotograaf.

Biografie

Barry Kay studeerde schilderen aan de Académie Julian in Parijs en toneeldecor en kostuumkunde in Melbourne. In 1956 vestigde hij zich in Londen als toneel- en kostuumdesigner voor ballet, drama en opera. Hij werkte met beroemde choreografen en regisseurs aan de belangrijkste operahuizen en theaters wereldwijd. Tijdens zijn bijna veertig jarige carrière behaalde hij internationale faam. Talrijke ontwerpen van Kay bevinden zich in vooraanstaande musea en rijkscollecties.

In 1982 kreeg Kay opdracht de decors en kostuums voor twee opera's voor De Nederlandse Operastichting te ontwerpen: Mirrors of the Truth en The Telltale Heart. Binnen het bestek van gastvoorstellingen van buitenlandse balletgezelschappen was Kay's werk al eerder in Nederland te zien, zoals Chiaroscuro, Bal de la Victoire, Non-stop, The Prisoners en Raymonda (derde akte).

Theater/Dans

Barry Kay ontwierp o.a. voor: Anastasia - Chaganog - The Cunning Little Vixen - The Dance of Death - Don Quichote - Dornröschen - Images of Love - Isadora - The Keyhole - Kindly Monkeys - Measure for Measure - Die Meistersinger von Nürnberg - Métaboles - Miss Julie - No Why - Picnic - The Prisoners - Raymonda (derde akte) - Solitaire - The Taming of the Shrew - Tancredi - Victor.

Een overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest c.q. in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor het decorontwerp.

Idem voor het Idem voor het kostuumontwerp

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

  • Wikipedia - samenvatting professionele leven

Bronnen