De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamBallet de l' Opéra de Paris
Vroegere naamAcadémie Royale de Danse
Latere naamBallet de L' Opéra National de Paris
Opgericht1661
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
 Website

Informatie

Het Ballet de l' Opéra de Paris is de naam van het oudste (nationale) balletgezelschap in de wereld. Het komt voort uit het in 1661 door de Franse Koning Lodewijk de XIV opgerichte Académie Royale de Danse. Het werd in 1664 nauw verbonden met de Académie Royale de Musique en vormden samen de basis voor het instituut dat thans de naam draagt l'Opéra National de Paris, zoals de het instituut thans heet. Gedurende haar lange geschiedenis heeft het instituut echter onder diverse andere namen gefunctioneerd. Zie o.a. de geschiedenis van de Parijse Opera, in het Engels.

L'Academie Royale de Danse wordt gezien als de bakermat voor het klassiek ballet in de wereld en heeft in de 18e en 19e eeuw het merendeel van de historisch belangrijke dansers, balletmeesters en choreografen voortgebracht.

In 1981 werd binnen het grote gezelschap een een aparte groep gevormd onder de naam: Groupe de recherche chorégraphique de l'Opéra de Paris, die zich ging toeleggen op eigentijdse dans en daartoe gevestigde moderne dans choreografen uitnodigde.

Zie verder wikipedia in het Engels of de website van het gezelschap in het Engels

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen van dit gezelschap, die in Nederland te zien zijn geweest onder de naam Ballet de l' Opéra de Paris, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem onder de naam Ballet de L' Opéra National de Paris

Bronnen