Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Ate de Jong (1953) is een Nederlands filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

De Jong regisseerde in het verleden zowel Nederlandse, Duitse, Britse als Amerikaanse films en series, waaronder Drop Dead Fred (met Rik Mayall), Highway to Hell en In de schaduw van de overwinning. In 1987 regisseerde hij de aflevering "Missing Hours" van de Amerikaanse politieserie Miami Vice. Ook schreef hij het scenario voor Een Maand Later.

In 1998 richtte hij met Jeroen Krabbé en Edwin de Vries de filmproduktiemaatschappij Mulholland Pictures op. De laatste jaren is De Jong actief als (co-)producent van onder andere Left Luggage (1998), Enigma, The Discovery of Heaven (2001) en Zomerhitte. Zijn dochter Mea de Jong is actrice en filmmaakster.

Filmografie (beknopt)

  • Alle dagen feest (1976)
  • Blindgangers (1977)
  • Dag Dokter (1978)
  • Bekende gezichten, gemengde gevoelens (1980)
  • Een vlucht regenwulpen (1981)
  • Brandende Liefde (1983)
  • In de schaduw van de overwinning (1986) (losjes gebaseerd op Friedrich Weinreb)
  • Drop Dead Fred (1991)
  • Highway to Hell (1992)
  • All Men Are Mortal (1995)
  • Wenn ich nicht mehr lebe (1996)
  • Wenn der Präsident 2x klingelt (1997)
  • Fogbound (2002)

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen theater-voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan zijn naam is verbonden.

Bronnen