De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamAsta Theater, Amsterdam
Eerdere naamRozentheater, Amsterdam
Latere naamMickery, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
Openingsdatum22 maart 1913
OpeningsvoorstellingFilm met voorafgaand variété


Informatie

Oorspronkelijk: Cinema- en Variété Theater "Het Rozentheater", Rozengracht 117 te Amsterdam. Opening met een combinatie van variété en film op 22 maart 1913.
Eerste gebruik als theater voor voorstellingen op het toneel (zonder filmvertoning) vanaf 2 mei 1918.
In 1926 veranderde de naam van het Rozentheater in Amsterdam in Asta Theater, Amsterdam en werden er voornamelijk films vertoond.
Tussen 1940 en 1945 werden er slechts sporadisch films vertoond. Wel veel theatervoorstellingen. De reden was dat toenmalig exploitant Albers de Brieder er niets voor voelde om zijn theater als propaganda-instituut voor de bezetters te laten gebruiken, en daarom doorlopend toneelvoorstellingen organiseerde. De bezetters eisten namelijk dat bij iedere filmvoorstelling ook het journaal vertoond moest worden. Voor de theatervoorstellingen vroeg hij dispensatie die hij ook steeds verkreeg.
In de bezettingsjaren traden hier Carel Verbrugge en zijn neef Johan Musscher (later bekend geworden als resp. Willy Alberti en Johnny Jordaan) voor het eerst op.
In 1948 ging het gebouw Cinema Capitol heten. Deze naam bleef gehandhaafd tot in 1971.
Van 1971 tot en met 1989 was het gebouw in gebruik als Mickery, Amsterdam voor internationaal avant-garde theater.
Daarna (1990-1993) was het gebouw enkele jaren in gebruik als kunstenaarssociëteit "Frau Holle". In 1994 kreeg het gebouw wederom de naam Rozentheater. Aanvankelijk speelde het gezelschap Art & Pro van Frans Strijards er. Na opheffing van dit gezelschap ging het theater over op programmering voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Premieres

Een overzicht van de premières in het Asta Theater, Amsterdam voor zover geregistreerd in de Productiedatabase: premieres in het Asta Theater, Amsterdam.
Een overzicht van de premières in Mickery, Amsterdam voor zover geregistreerd in de Productiedatabase: premieres in Mickery, Amsterdam.
Een overzicht van de premières in het Rozentheater, Amsterdam voor zover geregistreerd in de Productiedatabase: premieres in Rozentheater, Amsterdam.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007