De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ashes to Ashes - Stichting Toneelschuur Producties - 2014-05-24

Unknown.png

TitelAshes to Ashes
ProducentStichting Toneelschuur Producties
Premièredatum24 mei 2014
LocatieToneelschuur, Haarlem
PlaatsHaarlem

Informatie

Ashes to Ashes van Harold Pinter vertaald door Janine Brogt

Stichting Toneelschuur Producties

Seizoen: 2013/2014

Regie: Olivier Diepenhorst

Kostuums: Esmée Thomassen

Decorontwerp: Lisanne Hakkers

Lichtontwerp: Yuri Schreuders

Uitvoerenden: Sander Plukaard, Jessie Wilms

Persbericht

Olivier Diepenhorst regisseert Harold Pinters Ashes to Ashes bij Toneelschuur Producties

OVER ASHES TO ASHES

In een kamer met uitzicht op een tuin vertelt Rebecca aan Devlin over een man met wie zij een sadomasochistische verhouding lijkt te hebben gehad. Zij hield van hem, maar ze beschrijft ook hoe gewelddadig hij was. Devlin lijkt haar therapeut, maar hij blijkt haar echtgenoot te zijn en aan het eind de man die Rebecca beschrijft… Ashes to Ashes, geschreven door Harold Pinter, is een ogenschijnlijk ingetogen voorstelling met een zeer gewelddadige en onrustbarende ondertoon.

HAROLD PINTER EN ASHES TO ASHES

De Briste Nobelprijswinnaar Harold Pinter schreef Ashes to Ashes in 1996. In dit enigmatische stuk stelt hij vragen over wat het betekent om mens te zijn in het licht van de gruwelen van onze eigen geschiedenis. De voorstelling is een mysterieuze, sinistere en hypnotische tocht waarbij het recente verleden zich als een gif in het heden openbaart. Olivier Diepenhorst regisseert deze voorstelling vanuit de overtuiging dat de geschiedenis nooit voorbij is, maar constant doorwerkt en zich laat gelden. Voor hem gaat Ashes to Ashes in eerste instantie over fantoompijn. Over pijn die niet van ons is, maar die we toch voelen en misschien zelfs koesteren. Over de onzichtbare ketens waarmee wij mensen aan elkaar en elkaars lijden zijn verbonden.

OLIVIER DIEPENHORST

Olivier Diepenhorst (1984) studeerde in de zomer 2013 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Rijkemanshuis (met o.a. Jessie Wilms en Sander Plukaard) was zijn eerste afstudeervoorstelling. Zijn tweede afstudeervoorstelling Berenice was in juni op het ITs International Theater Studentenfestival te zien en werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent. “Deze regisseur heeft een verhaal te vertellen, hij daagt het publiek uit na te denken en stimuleert zijn acteurs tot wonderbaarlijk, emotioneel spel. De jury herkent een groot talent in hem en een belofte voor de toekomst.” (juryrapport ITs Ton Lutz Award) Toneelschuur Producties maakte het mogelijk dat Berenice in de winter van 2014 een korte tournee maakte.

Bronnen