Aruba International Dance Festival (1989-1999)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Danseres en choreografe Wilma Kuiperi-Jansen, mede-oprichter en voorzitter van de Aruba International Arts Foundation, startte in 1989 samen met haar man Stan Kuiperi het‘Aruba International Dance Festival’. Vormgever en lichtontwerper Stan Kuiperi was artistiek leider, Wilma Kuiperi werd wegens haar zakelijke aanleg de producer.

“Het festival moet een impuls zijn om te beginnen en om de mensen bewust te laten worden van wat er allemaal aan de hand is in de danswereld. Dit festival is een breed opgezet festival waarin alle dansstijlen vertegenwoordigd zijn. In het festival zijn alle dansstijlen te zien: neo-klassiek ballet, moderne dans, moderne jazz, theaterdans en folklore. (fragmenten uit in een interview door Joyce Pereira met Wilma en Stanley in Amigoe Ñapa 21 oktober 1989)

Het internationale dansfestival werd als tweejaarlijks festival zes keer gehouden, van 1989 tot 1999. De festivals kenden een uitgebreide internationale programmering en gingen gepaard met workshops, exposities van foto’s en posters en dansfilms. Ook educatieve schoolvoorstellingen, lezingen, voorstellingen in de buitenlucht, parades in de binnenstad, en samenwerkingsprojecten tussen professionele gezelschappen, choreografen en lokale dansscholen maakten deel uit van het programma. Het Aruba International Dance Festival is, net als het International Theatre and Drama festival van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de podiumkunsten op Aruba. In 1993 trad Alice Farley Dance Theatre op met een speciaal stuk, ‘Ghosts of Ayo’ dat geïnspireerd is op de rotstekeningen van de Indianen, met componenten uit de Arubaanse en Caribische oudheid, gecombineerd met moderne expressievormen en ideeën (Eef Hermers in Amigoe-Ñapa 16 oktober 1993)