De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Aruba

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

Vice Versa Aruba

Aruba is altijd een belangrijk afzetgebied geweest voor de podiumkunsten uit Curaçao. En ook nu nog vormen de komedies uit Curaçao een populair importproduct.

Typisch Arubaans

Maar eerst en vooral heeft het eiland een heel eigen theater- en dans geschiedenis, die zijn oorsprong vindt in het Nederlandstalige schooltoneel en parochietoneel . Vanaf begin jaren ‘50 vochten Ernesto Rosenstand en Hubert Booi voor toneel in eigen taal (Papiamento) en vertaalden en bewerkten Nederlandse en internationale klassiekers. Later putten zij hun inspiratie uit Aruba’s eigen traditie en ontstaat het theater over de ‘’rode roots’’: theater geïnspireerd op het indiaanse verleden van het eiland.

Mix

Repatrianten als actrice/regisseuse Burney Every en danseres/danspedagoog Wilma Kuiperi, die een vakopleiding in Nederland hebben genoten, geven impulsen aan de artistieke vernieuwing van het theater en de dans door nieuwe werkmethoden te introduceren Na midden jaren tachtig neemt de praktijk om het internationale repertoire te adapteren af. Jonge makers ontwikkelen hun eigen stukken die via een workshop methode - met inbreng van de spelers - uitgroeien tot een definitieve versie. Het theater dat eruit ontstaat zit dicht op de huid van de tijd en maatschappij – Aruba ontwikkelt zijn eigen vorm van sociaal realisme. Vanuit Curaçao waait Gibi Bacilio ’s Forumtheater over. Dans is populair op het eiland en nieuwe dansvormen worden op het eiland geïntroduceerd door makers die hun opleiding in toenemende mate in de V.S. zoeken.

En natuurlijk is er ook op Aruba het carnaval waar dans, muziek en theater samenkomen en dat het hele pallet bestrijkt van komedie, cabaret en musical, met Vale Croes als middelpunt.


Interview met Amy Lasten

Theater Instituut Nederland, 2012.


De 7 belangrijkste Vice Versa momenten in Aruba:


ALLE BELANGRIJKSTE VICE VERSA MOMENTEN IN KAART