De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arthur Umbgrove (1964) is een Nederlands cabaretier en stand-up comedian.

Biografie

In 1983 vertrok hij naar Groningen om Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) te studeren. Tijdens zijn studententijd was hij lid van Groninger Studenten Corps 'Vindicat Atque Polit', waar hij onder andere de bestuursfunctie van Pro-Rector vervulde. Samen met een vriend, schreef hij een dertig minuten durend programma waarmee hij in 1988 het tweede Groninger Studenten Cabaret Festival won. Een jaar later wordt hij gevraagd voor de dan nog op te richten groep Comedytrain. Arthur heeft geen idee wat standup-comedy is, maar heeft toch niets te doen sinds hij afgestudeerd is en is allang blij dat hij 'werk' heeft.

Van 1990 tot 1994 is Arthur vaste kracht bij Comedytrain. Ook treedt hij een aantal keren op in Amerikaanse comedyclubs.

In september 1994 maakt Arthur, samen met pianist Alberto Klein Goldewijk, zijn eerste avondvullende cabaretprogramma, Een tekkel met de stok. Hierin combineert hij liedjes met stand-up. In de programma's daarna wordt muziek steeds belangrijker.

Tijdens de try-outs van zijn derde programma wordt Arthur benaderd om een plaat te maken. In 1998 komt zijn debuut-cd Twee straten verder uit (Sony Music). De plaat wordt unaniem geprezen, Arthur wordt genomineerd voor een Edison, de single Contract wordt de Radio 3FM-megahit en staat in alle hitlijsten.

In de jaren daarna volgen het album 100 helden en Achterste brug die beiden zeer goed ontvangen worden ('Een hoogtepunt in het genre', Volkskrant). Na acht jaar touren besluit Arthur een tijdje te stoppen en begint hij met het schrijven aan een boek.

Tijdens de drie jaar dat het schrijven duurt, organiseert Arthur samen met Eva Posthuma de Boer het liedjesprogramma Nederland in Panama waarin Nederlandse singer/songwriters eigen nummers en liedjes van elkaar ten gehore brengen.

In januari 2006 speelt Arthur enkele voorstellingen onder de titel Terug naar de Middeleeuwen met behoud van sanitair ter voorbereiding op zijn nieuwe cd.

In april 2006 komt zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk uit (uitgeverij Contact), die gaat over een kleinzoon die de sporen volgt van zijn grootvader die spion was in de Tweede Wereldoorlog. Het boek is binnen enkele maanden in vierde druk, wordt genomineerd voor de Anton Wachter-prijs, de Selexyz-debuutsprijs en wordt bekroond met de LIBRA debutantenprijs.

In april 2007 verschijnt Arthurs vierde cd, Vlak voordat die zeer goede recensies krijgt. Ondertussen schrijft Arthur regelmatig liedteksten voor andere artiesten (o.a. Xander de Buisonje en Bastiaan Ragas) en is hij begonnen aan zijn tweede roman.

Zijn tweede roman De Hartslag Van De Aarde (uitgeverij Contact) verschijnt in november 2008. Dit keer handelt het verhaal over Umbgrove's andere grootvader, de beroemde geoloog JHF Umbgrove.

Album discografie

  • twee straten verder, 1998
  • 100 helden, 2001
  • achterste brug, 2002
  • vlak voordat, 2007

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen