De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arnold Schalks (1956) is een Nederlands beeldend kunstenaar, decorontwerper, lichtontwerper, theatermaker en performer, woonachtig in Rotterdam.

Biografie

In 1969 begint Schalks een middelbare schoolopleiding in Leiden, die hij in 1976 afsluit met het diploma Atheneum-a. Hij studeert vervolgens aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten (nu Willem de Kooning Academie). In 1983 behaalt hij er zijn diploma Tekenen, Schilderen en Ontwerpen (TSO).

De eerste objecten die Schalks als beeldend kunstenaar maakt, hebben het karakter van een rekwisiet. Ze wekken de suggestie bedoeld te zijn voor gebruik in een fictieve of reëele situatie. In eerste instantie worden ze in een vooraf gegeven beslotenheid tentoongesteld: een expositieruimte of incidenteel in de weerspanniger weidsheid van de openbare ruimte. Met een volgende stap wijdt Schalks zich aan de regie en vormgeving van de omstandigheden waaronder zijn werk wordt getoond. Dat leidt tot meer of minder vérgaande enscènering van de locaties waarop dat werk wordt gepresenteerd; aanvankelijk binnen een statisch verband: als ruimtelijke installatie, later in dynamische vorm: als performance. Het publiek wordt een factor van belang.

In de periode 1997 en 2001 maakt Schalks onder de naam Bühne de BovenLucht drie muziektheatervoorstellingen in een voormalig fabriekspand aan de Rotterdamse Keileweg. In de periode 2004-2005 organiseert hij zes interdisciplinaire manifestaties met een theatrale component in ‘kunstruimte’ de Vrije Schuur, een kleine blokhut in de achtertuin van zijn woning in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. Zijn verhuizing in 2009 naar een atelier aan de Rotterdamse Osseweistraat biedt hem de gelegenheid om OCW (een verbastering van het woord Ossewei), een podium voor kleinschaligheden, te beginnen. Hij start er crimmp (= creatieve reductie in de multimediale praktijk), een serie multidisciplinaire voorstellingen, waarin reductie als een meerwaarde wordt gezien. De woorden kleinschaligheid en gastvrijheid verbinden de drie voornoemde initiatieven, die nadrukkelijk in de marges van het kunstbedrijf opereren.

Vanaf 2003 houdt Schalks zich bezig met de vormgeving van (muziek-)theaterproducties van divers kaliber in binnen- en buitenland, veelal samenwerkend met de Nederlandse regisseur David Prins.

Theater/Performance

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor de productie productie

Externe Links

Bronnen