De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamArnica Elsendoorn
Volledige naamLeonora Arnica Elsendoorn
Geboren22 januari 1947
Amsterdam
Overleden29 januari 2015
Amsterdam
BeroepDanser, Acteur, Docent
DisciplineDans, Toneel
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel

Biografie

Arnica Elsendoorn (1947-2015) was een Nederlandse danseres en actrice. Zij kreeg haar opleiding aan de Scapino Dansacademie, werkte vanaf seizoen 1965/66 bij het Scapino Ballet en stapte in 1968 over naar het Het Nationale Ballet waar zij tot en met 1973 danste. Vanaf de jaren zeventig begon zij echter haar blik te richten op de toneelwereld als actrice. Zij volgde onder andere bij de Actors Studio en de Experimental Theatre Wing van de Universiteit van New York een opleiding in Stanislavki Method acting.

Ze speelde in diverse toneelproducties, films en televisieseries in binnen- en buitenland. De laatste jaren richtte ze zich op theater maken, regie en lesgeven, onder andere bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de HJS, Galili Dance, Hogeschool voor de Kunsten Codarts, New Bulgarian University en de Universiteit van Casablanca. (bron: www.crea.uva.nl)

Naast haar werkzaamheden in Nederland speelde zij in enkele Duitse produkties, waaronder een hoofdrol in de televisiefilm "Het duo" (met Klaus Hoffman), de serie "MS Francesca" en "Achtung, Zoll". Frederik de Groot en Peter van der Linden gaven haar toneellessen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Trivia

Arnica Elsendoorn was de dochter van Jo Elsendoorn, de legendarische oud perschef en programmeur van het Holland Festival. Zij was getrouwd met en de weduwe van de Nederlandse acteur Lex de Regt.

Bronnen