De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamArjen Anker
Geboren1959
Overleden26 oktober 2016
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineMime
TrefwoordenLocatietheater

Biografie

Arjen Anker (1959-2016) was acteur en regissueur en artistiek leider van Theatergroep Vis à Vis. Hij studeerde kort theaterwetenschap en daarna sociale pedagogiek in Utrecht. Vis à Vis ontstond in 1990 toen hij samen met zijn levenspartner Marianne Seine en goede vriend Marinus Vroom voor Festival a/d Werf een locatievoorstelling, Topolino, maakte. Fiatjes 500 speelden er de hoofdrol en daarom bedacht Anker voor een succesreprise de groepsnaam Vis à Vis, de Franse term voor de opstelling van stoelen tegenover elkaar in een voertuig. Het werd meteen een symbool voor de confronterende positie die de theatermakers tegenover hun publiek en de maatschappij wilden innemen.

Sinds zijn ontstaan zoekt Vis à Vis de grenzen van locatietheater op en ontwikkelde zo een eigen vorm van uniek theaterspektakel. Verbluffende visuele effecten en luchtige comedy gaan samen met vernuftige verhaallijnen en belangrijke actuele thema’s.

In 2007 verhuist Vis à Vis naar een eigen locatie en vaste vestiging bij het Almeerderstrand. Tot aan de schoolvoorstelling De Lancering in 2009 speelde Anker in elke voorstelling zelf mee. Daarna werkte hij als artistiek leider vooral achter de schermen.

Ankers ‘beeldend vermogen, gevoel voor visuele humor, vasthoudendheid en vriendschap’ zijn voor altijd verankerd in de organisatie, laten collega’s weten. Zijn lijfspreuk: ‘Als het makkelijk was, deed iedereen het al.’

Marianne Seine, Arjen Anker en Marinus Vroom in "Topolino", 1990. Foto: Jan Vonk.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen