Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<protect>

Someone.gif

NaamArjan Brass
Geboortedatum1 juni 1951
Geboorteplaats 1 juni]] [[1951Property "Geboorteplaats" (as page type) with input value "1 juni]] [[1951" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.</protect> Arjan Brass (Delft, 11 juni 1951 - Nieuwegein, 28 december 2007) was een Nederlandse zanger, pianist en saxofonist. Hij is vooral bekend van zijn hit Leonie uit 1976.

Levensloop

Brass groeide op in Utrecht (Kanaleneiland). Al vroeg was hij geïnteresseerd in muziek. Als peuter 'trommelde' hij mee met straatmuzikanten. Hij ging op blokfluit- en vanaf zijn negende ook op klarinetles. Later volgde hij het conservatorium. In die tijd zat hij in verscheidene Utrechtse bandjes. Zo speelde hij eind jaren '60 saxofoon en piano bij soulband The First Six. Daarna ging hij naar The Fashions, in 1970 naar de The Statues en later naar Soul Fire. Begin jaren '70 ontplooide Brass zich in verschillende richtingen en ging hij werken als sessiemuzikant. Zo heeft hij bijvoorbeeld een aantal jingles ingespeeld, speelde hij bij het Loosdrecht Kwartet en zong hij bij de in 1974 heropgerichte Ramblers.

In 1973 werd Brass door diskjockey Chiel van Praag ontdekt en verscheen zijn eerste single Tomorrow, een nummer dat hij zelf had geschreven. Hoewel het nummer wel op Hilversum 3 gedraaid werd, werd het weinig verkocht en raakte Brass snel weer in de vergetelheid. Eind 1976 kwam hij echter met een opvolger. Het zelfgecomponeerde nummer Leonie, over een verloren liefde, werd enthousiast ontvangen en kwam tot de twintigste plaats in de Nederlandse Top 40 en de achttiende plaats in de Nationale Hitparade. Een kleine twee maanden daarna nam hij deel aan het Nationaal Songfestival 1977, de Nederlandse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Daar kwam hij terecht in een deelnemersveld met negen andere bekende artiesten, waarvan uiteindelijk de meest onbekende, Heddy Lester, zou winnen. Brass nam deel met het nummer Annabelle, waarvan zijn producer Harm Breemer de tekst had geschreven. Annabelle kreeg uiteindelijk 4 punten en eindigde een-na-laatst. Het had zijn carrière geen goed gedaan, want het in hetzelfde jaar uitgebrachte debuutalbum Just a little song to you verkocht matig. Eind 1977 werd het nummer Samuel op single uitgebracht en haalde het de Tipparade. All You Left kwam in de Nationale Hitparade nog op #81 terecht.

Na 1977 heeft Brass zich voornamelijk toegelegd op het componeren voor andere artiesten en gewerkt als sessiemuzikant en achtergrondzanger. Zo kwam zijn naam onder andere terecht op langspeelplaten van De Troetelbeertjes en Dr. Snuggles. In 1991 bracht Brass nog één cd uit met populaire hits als Nothing compares 2 u, Verdammt, ich lieb' dich en Unchained melody, uitgevoerd in een saxofoonarrangement. In de laatste jaren van zijn leven was hij eigenaar van het bedrijf Arjan Brass Music Production en was hij te boeken voor bruiloften en partijen.

Eind 2007 overleed Arjan Brass op 56-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nieuwegein. Op 2 januari 2008 werd hij gecremeerd.

Discografie

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Leonie 4-12-1976 20 7 #18 in de Nationale Hitparade
Samuel 17-12-1977 tip
All You Left 23-01-1988 81 6 in de Nationale Hitparade

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen