Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arijan van Bavel (1979) is een Nederlands acteur en zanger, die bij het grote publiek bekend is geworden dankzij zijn optreden als Adje van Nispen in het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw.

Biografie

Bestand:Appie.jpg
Appie Janssen in de Efteling

Arijan van Bavel groeide op in een katholiek gezin. Toneel spelen zat er bij Van Bavel al vroeg in. Als kleine jongen speelde hij al vaak zelfbedachte toneelstukjes. Op twaalfjarige leeftijd begon hij als jeugdspeler bij de musicalwerkgroep voor jonge talenten Star, onder leiding van Frank Sanders.

In 2003 studeerde hij aan Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen af als dramatherapeut. Hierna ging hij studeren aan de Kleinkunst Factory in Tilburg.

Vanaf zijn 18de werkte hij op de Efteling in bij het entertainment. Vanaf 2000 tot 2005 speelde hij de rol van Appie Janssen bij De Enige Echte Efteling Fanfare (afkorting: DEEEF). De Enige Echte Efteling Fanfare was een Fanfare die door de Efteling trok en daar nummers ter gehore bracht en de bandleden ondertussen al improviserend toneelstukjes opvoerden. Appie Janssen speelde de Lyra en had het regelmatig met Meneer Verstappen aan de stok. In 2005 besloot de Efteling De Enige Echte Efteling fanfare te vervangen door de Seizoenenband. De DEEEF probeerde nog terug te komen door samen met de fans een videoboodschap te maken. Bij De Enige Echte Efteling Fanfare heeft Van Bavel ook Han Hazewindus, Sander Loog, Rolf Rombouts, Bart van de Put en Albert van de Linden leren kennen, met wie hij De Zingende Decoupeerzaag oprichtte.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Concert voor Dikke Dame - Veem House for Performance - 2004-05-08
MasterClass - Veem House for Performance - 2004-05-21
De Revue van Nu - Zingende Decoupeerzaag - 2007-01-05
Adje's losse vlodders - Zingende Decoupeerzaag - 2008-10-17
CabarETMAAL - Stadsschouwburg Groningen - 2008-11-01
Adje's sterren revue - Zingende Decoupeerzaag - 2009-12-09
Taxi taxi - De Komedie Compagnie - 2014-10-08
Prettig Gestoord! - Impact Entertainment - 2016-01-26
Boeing Boeing - Theater van de Klucht - 2017-01-23
In de Vlaamsche pot - Theater van de Klucht - 2018-02-26
Medisch Centrum Best - Theater van de Klucht - 2019-02-18
 • Het alfabetische overzicht van deze voorstellingen
 • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
 • Idem voor de muziek

En verder

Van Bavel wilde, samen met twee mede-ondernemers, in Tilburg een "laagdrempelig multitheater" beginnen. Het gemeentebestuur wilde het Midi-theaterpand, een voormalige bioscoop, voor 2,5 miljoen euro kopen, voor vijf miljoen euro laten verbouwen en een jaarlijkse huursubsidie van twee ton gedurende de eerste drie jaar geven. Op 10 januari 2008 liet het VVD-raadslid Marc Verstraeten weten per 28 januari 2008 uit de partij en tevens gemeenteraad van Tilburg te stappen vanwege het in zijn ogen onverantwoorde besluit om dit bedrag te investeren in een theater voor "Adje". Op 14 april 2008 viel het college, nadat ook het CDA geen vertrouwen meer had in de CDA-wethouder Hans Janssen. Vervolgens dienden alle wethouders hun ontslag in

Op 29 april 2008 gaan PvdA, GroenLinks, VVD en SP het nieuwe stadsbestuur van Tilburg vormen. De nieuwe wethouders besluiten wel door te gaan met het Midi-theater Een van de wethouders is VVD'er Joost Möller, die nu bekend maakt dat er nieuwe investeerders zijn voor het theaterplan. Op 16 februari 2009 treedt wethouder Backx af omdat de verbouwing van het Midi-theater 1,9 miljoen duurder uitvalt dan verwacht. Op 25 maart wordt het Midi-theater in gebruik genomen. De officiële opening is pas later.

Op 31 maart 2009 stapt Van Bavel samen met zijn bedrijf De Zingende Decoupeerzaag op als exploitant van het Midi-theater, de exploitanten blijven nog een maand om samen met de gemeente Tilburg te zoeken naar een nieuwe exploitant. De reden van opstappen is het onverwacht uitblijven van tv-contracten. En heeft de politieke ophef veel schade berokken.

Op 28 april 2009 wordt bekend gemaakt dat het Midi-theater vanaf september 2009 een culturele instelling gaat worden. Exploitatie door commerciële partijen blijkt niet haalbaar te zijn. Vanaf september wordt het theater gerund door Theaters Tilburg of Mundial. De gemeente Tilburg zal dan financieel moeten bijdragen om de begroting sluitend te krijgen.

Op 14 juli 2009 zijn de openbare verhoren van het Midi-theater. Daaruit blijkt dat het college B en W bewust de kostenoverschrijding van het Midi-theater geheimgehouden heeft. Dat heeft wethouder Jan Hamming toegegeven tijdens het verhoor door de enquêtecommissie van de gemeenteraad in Tilburg. De initiatiefnemers van het Midi-theater hebben al in juli 2008 aangegeven dat ze met het project wilden stoppen omdat het financieel niet haalbaar leek. Tijdens een gesprek met burgemeester Vreeman, wethouder Backx werden de initiatiefnemers toch overgehaald door te gaan. Wel werd een bepaling in het huurcontract opgenomen dat Midi BV er op elk moment zonder financiële consequenties uit kon stappen. Alleen onder die voorwaarde wilden de initiatiefnemers er mee doorgaan. In januari 2009 wilden de initiatiefnemers er opnieuw mee stoppen, maar het college zegde toe om mee te helpen met het oplossen van de problemen. Ook werd er voortdurend gezegd dat het voltallige college op de hoogte was. Wethouder Hamming bekende tijdens het openbare verhoor de kostenoverschrijding geheid te hebben gehouden.

13 oktober 2009 komt het eindrapport van de Midi-enquêtecommissie waarin kritiek wordt geuit op burgemeester Vreeman en voormalig wethouder Backx omdat zij berichten over de kostenoverschrijding van de verbouwing geheim hielden. In plaats van dit aan de gemeenteraad te melden, bedachten Vreeman en Backx samen met de gemeentesecretaris een boekhoudkundige truc om het tekort onzichtbaar te maken. Toen in februari van dit jaar bleek dat de tekorten nog hoger waren geworden, zag wethouder Backx af van de bouwclaim en maakte hij het tekort alsnog bekend. Backx trad af. De positie van Vreeman komt onder vuur te liggen.

24 oktober 2009 kondigt Vreeman aan terug te treden omdat er een onwerkbare situatie is ontstaan.

Op 4 november 2009 wordt VVD-partijvoorzitter en oud-burgemeester Ivo Opstelten benoemd tot tijdelijk waarnemend burgemeester van Tilburg na het vertrek van Ruud Vreeman.

Voorstellingen

Zing-a-Song show

Sinds 2006 heeft Adje een eigen avondvullende dinershow met zijn band, de Zingende Decoupeerzaag. Een avondvullende dinershow onder de naam Adje's zing-a-song show. Een voorstelling waarbij Adje verschillende Nederlandstalige nummers ten gehoren brengt, maar ook het publiek de kans geeft samen met Adje, Theo en de leden van de Zingende Decoupeerzaag een liedje te zingen. Tijdens kerstmis wordt deze show ook geheel in kerstsfeer gespeeld.

De Revue van Nu

2006-2008 - In de Revue van Nu spelen Adje, Theo, Tjeerd, Tinus, en Tom de leden van muziekvereniging de Zingende Decoupeerzaag uit Budel die voor het eerst buiten Budel hun jaarlijkse Revue spelen. En omdat het de eerste keer is loopt er heel wat mis.

Adje's Losse Vlodders

2008-2009 - Adje vindt een oude kist op zolder van zijn oma. Samen met Theo haalt hij herinneringen op en deelt deze met het publiek. Ook maken zij plannen voor de toekomst. Zo zou Theo graag zingen op begrafenissen.

Adje's Sterren Revue

2009-2010 - In Adje’s Sterren Revue spelen Van Bavel en Hazewindus verschillende typetjes. Zo komen Adje en Theo voorbij maar ook een nieuwe typetjes. En alles wat een revue moet hebben, sketches, dansjes en liedjes.

Adje's Mee Sing Sjow

In het theaterseizoen van 2010-2011 brengt Adje samen met de muzikanten van De Zingende Decoupeerzaag Adje's Mee Sing Sjow.

Adje's Sterren Revue, Reprise

Na een succesvol theaterseizoen gaat Adje's Sterren Revue in het nieuwe theaterseizoen op reprise

Symphonica in Rosso

Op 3, 4, 5, 7 en 8 november 2007 trad Paul de Leeuw op in het GelreDome te Arnhem in het kader van de jaarlijkse concertreeks "Symphonica in Rosso" van The Entertainment Group. Verder waren Cor Bakker en Guido's Orchestra aanwezig; gastoptredens waren er van onder andere Marco Borsato, Leontine Borsato, Edsilia Rombley en Adje. Adje ondersteunde De Leeuw tijdens het concert en ging met hem in duet, samen met De Leeuw zong Adje aan een vier meter hoog zilveren kruis "ik heb je lief" en "Diep in mijn hart" ook mocht Adje later op de avond alleen het nummer "Als de morgen is gekomen zingen ".

Overig

De Zingende Decoupeerzaag

De Zingende Decoupeerzaag is het theaterproductiehuis van Van Bavel. En tevens de naam van de muzikantengroep waarmee hij optrad in zijn eerste theatervoorstelling de Revue van Nu. Tijdens het bedenken van deze voorstelling ontstond het typetje Adje van Nispen, een nerd die iets wegheeft van Napoleon Dynamite. Ook ontstond daar Theo van Dongen, Adjes kompaan gespeeld door Han Hazewindus. Begeleid door drie muzikanten en allen afkomstig uit het Brabantse Budel. Naast zijn eigen voorstelling levert Van Bavel met de Zingende Decoupeerzaag ook entertainment voor attractieparken en andere toeristische attracties.

Bestand:Adjeenpaul.jpg
Adje en Paul de Leeuw zingen samen tijdens een uitzending van Mooi! Weer de Leeuw

Mooi! Weer de leeuw

In 2005 zag Van Bavel de oproep van Paul de Leeuw voor zijn nieuwe programma Mooi! Weer de Leeuw. Daarin vertelde De Leeuw dat als je een wens had je een mailtje moest sturen naar de redactie van het programma. Van Bavel besloot een mailtje sturen als zijn alter ego Adje en zo reclame te maken voor hun allereerste theatervoorstelling de Revue van Nu. "Lieve Paul, ik ben Adje en wij zouden graag een liedje spelen voor onze dirigent die 40 jaar bij de vereniging zit." Adje en de andere leden van de Zingende Decoupeerzaag werden uitgenodigd om langs te komen in de studio waar hun wens zou worden behandeld. Zowel De Leeuw als de redactie wisten toen niet dat Adje en de andere leden van de Zingende Decoupeerzaag een rol speelden. Op 27 augustus 2005 zat Adje dan ook voor de allereerste keer in het programma Mooi! Weer De Leeuw samen met Theo van Dongen (Hazewindus) en de andere muzikanten van de Zingende Decoupeerzaag.

Toen de wens door De Leeuw behandeld werd ontstond er tussen Adje en Theo verwarring over de dirigent, want zat deze nu 40 jaar bij de vereniging of was deze 50 jaar geworden. Adje kwam er niet meer uit en De Leeuw besloot dat Adje samen met Theo en de leden van de Zingende Decoupeerzaag de week erna maar terug moesten komen voor het liedje voor de dirigent. Wel mocht Adje samen met De Leeuw het liedje " Ik heb je Lief " zingen. Er ontstond een klik tussen deze twee. Thuisgekomen na de opname had De Leeuw wel zijn vragen over de echtheid van Adje en besloot op onderzoek uit te gaan. Al snel kwam hij erachter dat achter Adje eigenlijk acteur Arijan van Bavel schuil gaat. Besloten werd om de site van de Zingende Decoupeerzaag offline te zetten. En De Leeuw speelde de act van Adje gewoon met hem mee. Het publiek was dan ook in eerste instantie niet op de hoogte en men liet het publiek dan ook in de waan over het echte verhaal van Adje. De Volkskrant onthulde uiteindelijk wie Adje werkelijk was.

Adje werd De Leeuws vaste sidekick en ondersteunde hem bij het vervullen van wensen. Na een tijdje kreeg Adje een eigen item in het programma met de naam Adje's A-team. In Adje's A-team konden kijkers vrienden worden met Adje. Mensen konden dan een mailtje sturen met daarin een wens of opdracht die ze graag met Adje zouden uitvoeren. De wensen en vragen werden dan uitgezocht en mensen mochten indien zij waren uitgekozen naar de studio komen. Adje heeft in Adje's A-team dan ook allerlei opdrachten vervuld van verkleed als witte boon in tomatensaus springen tot sumo worstelen.

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Boem is ho, tuut tuut 2006 januari 2006 tip
Dit Liedje 2010 januari 2010 -

Albums

Live in Schoonhoven 04-04-2004, Beperkte oplage Adje en Theo De Revue van Nu (album) 02-2007

Overige cd's en dvd's

Door zijn rol als Adje is Van Bavel ook te horen op verschillende albums. Ook is hij te zien op compilatie dvd's van Mooi! Weer De leeuw. De film Plop en de Pinguïn is ook op dvd uitgekomen.

Cd's

 • 2007 cd Symphonica in Rosso Paul de Leeuw - 'K Heb je lief, Diep in mijn hart, Als de morgen is gekomen
 • 2009 cd Honderd uit één (Paul de Leeuw) - Kleine kokette Katinka - Duet met Paul de Leeuw

Dvd's

 • 2004 Sjors & Sjimmie - De kolonel slaat door
 • 2007 Symphonica in rosso
 • 2007 Plop en de Pinguïn
 • 2007 Mooiste! Weer de leeuw 2005-2007
 • 2009 Mooiste! Weer de leeuw 2007-2009

Prijzen

Prijzen gewonnen door Van Bavel/ Adje

De Gouden Giraffe

In 2004 won Van Bavel samen met De Enige Echte Efteling Fanfare de Gouden Giraffe, een prijs voor het beste bedrijfsevenement.

BVD Trofee

In 2005 wordt Adje door de kijkers van Barend & Van Dorp zelfs uitgeroepen tot Meest Opmerkelijke persoon van 2005. Adje mocht dan ook naar de uitzending komen van Barend & Van Dorp om deze trofee te ontvangen. Hij versloeg met zijn populariteit Rita Verdonk en Guus Hiddink.

Video snack

Een fragment uit het tv-programma "Ik kom bij je eten" waarin Angela Groothuizen kwam eten bij Van Bavel werd eind 2009 door RTL-kijkers gekozen als The best of video snack 2009 in de categorie infotainment (informatief entertainment).

Adje ziet Sterren

Sinds woensdag 3 september 2008 heeft Adje een eigen (13-delige)-serie op Omroep Brabant onder de naam Adje ziet sterren. Hierin ontmoet hij Brabantse sterren en interviewt deze op eigen wijze en vraagt hij om tips. Zo krijgt hij bijvoorbeeld kledingadvies van Wesley en zangles van Charlene en gaat hij langs bij Vader Abraham.

Kamer 4B

Vanaf 7 oktober 2009 wordt de 12-delige serie Kamer 4B iedere woensdagavond op Omroep Brabant uitgezonden. Deze serie wordt geproduceerd door De Zingende Decoupeerzaag in samenwerking met Het Entertainment Atelier. Dit satirisch programma dat zich afspeelt in een ziekenhuiskamer, waarop drie patiënten liggen. Het is opgenomen in het Sint Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. De patiënten praten over allerlei zaken die hen bezig houden. Ook komende de dagelijkse gebeurtenissen die zich in het ziekenhuis afspelen erin voor, zoals het bezoekuur en ander verwikkelingen in het ziekenhuis. De patiënten zijn Meneer Verschuuren (Stanny) (Van Bavel), Mevrouw van de Oetelaar (Christel de Laat) en Mevrouw Van Poppel (Anya Matthijssen). Zij worden geholpen door een tirannieke zuster Tonnie gespeeld door Karin Bruers, bijgestaan door twee verplegers, Adri gespeeld door Han Hazewindus en een verpleger gespeeld door Okke Verberk.

Rollen

Arijan van Bavel tijdens een opname van Opsporing Verzocht
Bestand:Meesterwout.jpg
Meester Wout bij Het Kasteel van Sinterklaas
 • 2004 Sjors en Sjimmie - De kolonel slaat door (film)
 • 2005 - Cup-a-soup Reclame - Heeft de baas al? - Van Bavel speelt hierin een werknemer die een bekertje soep uit een automaat haalt en deze aan zijn leidinggevende geeft, die deze weer aan zijn leidinggevende geeft en deze vervolgens bij de directie terecht komt.
 • 2005 - Dossier gesloten - Hij speelde mee in de serie Dossier Gesloten van het populaire televisieprogramma Opsporing Verzocht. Hij speelde daarin de moordenaar van Jessica Richel in de zaak IJskoud.
 • 2005 - Masterclass - Ton Heijligers geeft in dit theaterstuk lessen over lichaamshouding aan Van Bavel.
 • 2005 - 2009 - Mooi! Weer De Leeuw - Adje - Bij Mooi! Weer de Leeuw was hij de trouwe sidekick van De Leeuw en hielp bij het vervullen van wensen, later kreeg hij ook zijn eigen item Adjes A-team waarin mensen vrienden konden worden met Adje.
 • 2006 - Talpa-comedyserie Man & Paard. Hij speelde daarin Tim de systeembeheerder die tot over zijn oren verliefd was op Gwen.
 • 2006 - Sinterklaasjournaal - De Trompetpiet. Een Piet uit de zwarte Pietenband die trompet speelt maar dat eigenlijk niet kan waardoor hij het steeds weer aan de stok krijgt met de bandleider, gaat het hem lukken om nog voor 5 december trompet te kunnen spelen?
 • 2007 - Kabouter Plo]-film Plop en de pinguïn - Hij speelt hier Eugene, het iets wat onzeker en onhandig hulpje van Louise Appelboom gespeeld door Leontine Ruiters. Zij wil haar restaurant "De Gouden Pollepel op de kaart zetten en wil dat doen door Pinguïnsoep te serveren. Daarvoor hebben ze natuurlijk wel pinguïns nodig... aan Eugene en Alfonds (Edo Brunner) de taak om pinguïns te vangen. Maar of dat plannetje zal lukken?
 • 2007 - Het Kasteel Van Sinterklaas (Omroep Brabant) - Egidius Marsmans: een jongen die van zijn moeder Sinterklaas moet worden. Maar dat eigenlijk niet wil, eigenlijk wil hij veel liever Zwarte Piet worden maar durft hij het wel tegen zijn moeder op te nemen?
 • 2008 - Adje bij de landmacht (Omroep Brabant) - In verband met de open dagen van de landmacht wordt er in samenwerking met Omroep Brabant een vierdelige serie gemaakt waarin Adje en Theo in het leger gaat. Is Adje geschikt voor het leger?
 • 2008 - Het Kasteel Van Sinterklaas (Omroep Brabant) - Meester Wout: een meester die niet kan rekenen. En de hulp inschakelt van Sinterklaas omdat hij zijn baan niet kwijt wil raken, de directrice van de school vermoedt namelijk wel dat Meester Wout niet kan rekenen en wil hem ontslaan. Ondertussen gaat Meester Wout na schooltijd steeds naar het Kasteel van Sinterklaas waar hij leert rekenen.
 • 2009 - De Tv Kantine - (gastrol) Een humoristisch programma waarin bekende Nederlanders worden gepersifleerd door Carlo Boszhard en Irene Moors. Adje wordt door Boszhard in één uitzending gepersifleerd en mag later in deze uitzending zelf de rol van Adje op zich nemen.
 • 2009 - Kamer 4B (Omroep Brabant) - Hij speelt hierin Meneer Verschuuren een van de patiënten van Kamer 4B, komische serie met o.a. Karin Bruers, Han Hazewindus, Christel de Laat, Anja Matthijssen en Okke Verberk die zich afspeelt in het ziekenhuis.
 • 2009 - Het Kasteel Van Sinterklaas (Omroep Brabant) - Hij speelt hierin Meester Wout, en mag dit jaar Sinterklaas helpen met een speciale opdracht. Hij mag namelijk de vragen in de brieven van kinderen aan Sinterklaas beantwoorden.
 • 2009- Paul de Leeuw heeft een nieuw programma Lieve Paul ook bij dit programma mag zijn vaste sidekick Adje hem weer komen assisteren. Adje gaat op pad en helpt bij het beantwoorden van vragen die in Lieve Paul centraal staan.
 • 2010- Programma i love Carnaval (Omroep Brabant)- In i love carnaval vertellen bekende Brabanders iedere hun ervaringen met carnaval. Ook Van Bavel alias Adje komt hierin iedere week aanbod om zijn verhaal over carnaval te vertellen.
 • 2010 - X de Leeuw - Ook in het nieuwe programma van Paul de Leeuw assisteert Adje De Leeuw bij het vervullen van wensen. De Leeuw heeft besloten te stoppen met het programma en op 29 mei 2010 wordt dan ook de allerlaatste aflevering uitgezonden waarin het tweetal samenwerkt.
 • 2010- Het Kasteel van Sinterklaas (Omroep Brabant)- Dit jaar vertolkt Van Bavel wederom de rol van Meester Wout en behandeld hij de kijkersvragen.

Externe Links

Bronnen