Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anton Misset (1935 - 2006) was een Nederlands beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en decorontwerper.

Biografie

Affiche van "Herfst in Riga", Joop van den Ende Theaterproducties 1977. Collectie TIN.

Anton Misset werd opgeleid op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en aan de opleiding voor tekenleraren. Daarna werkte hij vele jaren als grafisch ontwerper. In het begin van die periode was hij vooral actief als freelance cartoonist. In een latere periode als grafisch ontwerper bij theaterprodukties. 15 jaar lang ontwierp hij theateraffiches en decors voor de meest uiteenlopende producties, van cabaret tot revue en van toneel tot kindertheater. In 1985 sluit hij deze periode af om zich uitsluitend aan zijn vrije werk te wijden.

Het theater heeft altijd een zeer sterke invloed gehad op zijn werk. Dat is vooral te zien in zijn vroege periode. Deze theaterinvloeden resulteerden in een groot aantal anekdotische werken.

Anton Misset ontwierp decors en affiches voor vele vrije producties: voor De Mounties, musicals van Annie M.G. Schmidt, Willem Nijholt en voor vele producties van Joop van den Ende Toneelprodukties bv.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar was Anton Misset een lange periode bestuurslid van de Haarlemse beroepsvereniging van beeldende kunstenaars 'Kunst Zij Ons Doel' (KZOD) in Haarlem.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd voor het ontwerpen van het decor, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Theatertje spelen - Fiet en Frans Koster - 1958-11-04
Met de schrik vrij - Gezelschappen Rients Gratama - 1971-10-10
André van Duin's Pretmachine - André van Duin - 1974-10-03
André van Duin's Lachcarroussel - André van Duin - 1975-11-09
Spelenderwijs - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1976-11-15
Nieuwe bezems - Sieto en Marijke Hoving - 1977-10-16
Hoe maller, hoe mooier - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1978-09-30
Een dag uit de dood van verdomde Lowietje - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1978-10-14
Lach er eens uit - Ted de Braak - 1979-01-16
Een dag als alle andere - Stichting Theaterunie - 1981-02-28
Bessen - Tekstpierement BV - 1982-10-18
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem van de voorstellingen voor het ontwerpen van het kostuums

Affiches en decorontwerpen

In 1990 werd een groot aantal decorontwerpen en ontwerpen voor theateraffiches door Anton Misset geschonken aan Theater Instituut Nederland. Op deze pagina een keuze uit deze collectie. Voor meer informatie, zie Collectie TIN.

De Mounties

Een keuze uit de decorontwerpen van Anton Misset voor het komisch duo De Mounties:

Decorontwerp van Anton Misset voor Plaza de Toros uit De Mounties revue, 1978. Met: Piet Bambergen. Collectie TIN Decorontwerp van Anton Misset voor de solo van Donald Jones in De Mounties revue, 1978. Collectie TIN

Decorontwerp van Anton Misset voor De Mounties revue, 1978. Collectie TIN Decorontwerp van Anton Misset voor De Mounties revue, z.j. Collectie TIN

André van Duin

Enkele affiches voor theatervoorstellingen van André van Duin, een film van André van Duin (André van Duin's Pretfilm) en een decorontwerp voor een televisieshow van André van Duin (André solo), alles naar ontwerp van Anton Misset:

Affiche voor André van Duin's pretfilm, 1976 Ontwerp: Anton Misset. Collectie: TIN Affiche van Dag dag heerlijke lach, 1974 Ontwerp: Anton Misset. Collectie: TIN Affiche van André van Duin's pretmachine, 1975 Ontwerp: Anton Misset. Collectie: TIN Affiche van André van Duin's Lachcarroussel, 1975. Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN. Decorontwerp voor André solo (TV), 1979. Tekening in viltstift en aquarel door Anton Misset. Collectie TIN

Willem Nijholt Show

Ontwerp (links) en affiche voor de Willem Nijholt Show, 1985:

Afficheontwerp voor Willem Nijholt Show, 1985. Tekening door Anton Misset. Collectie TIN. Affiche Willem Nijholt Show, 1985. Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN

Joop van den Ende Toneelproducties b.v.

Anton Misset heeft veel affiches ontworpen voor producties van Joop van den Ende, waaronder die van de voorstellingen van André van Duin (zie hierboven).

Hieronder een keuze uit de affiches en afficheontwerpen voor andere voorstellingen geproduceerd door Joop van den Ende, zoals Cyrano de Bergerac, Privé voor twee, Herfst in Riga, De Stoeipoes.


Affiche Lach er eens uit... met Ted de Braak en Mini&Maxi, 1978. Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN. Affiche Cyrano de Bergerac, 1975. Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN. Afficheontwerp Privé voor twee, 1975. Tekening door Anton Misset in potlood, kleurpotlood en viltstift. Collectie TIN. Afficheontwerp voor Harold & Maude, 1981. Tekening door Anton Misset. Collectie TIN. Afficheontwerp van Anton Misset voor De Stoeipoes, 1977. Collectie TIN. Afficheontwerp voor Wolken, 1979. Gouache van Anton Misset. Collectie TIN

Musicals Annie M.G Schmidt

Anton Misset ontwierp de affiches van musicals van Annie M.G. Schmidt, o.a. van De dader heeft het gedaan en van Madam.

Afficheontwerp voor de musical De Dader heeft het gedaan, 1982. Collage door Anton Misset. Collectie TIN Affiche musical De Dader heeft het gedaan, 1983 Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN

Externe Links

Bronnen