Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

  Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


    Muzikale uitvoering: Phil Mills

    Informatie

    Antigone van Jean Anouilh bewerkt door Michiel de Regt

    Stichting Toneelschuur Producties

    Seizoen: 2012/2013

    Regie: Michiel de Regt

    Muziek: Phil Mills

    Uitvoering muziek: Phil Mills

    Uitvoerenden: Bart Klever, Alejandra Theus, Maarten Heijmans, Phil Mills

    Persbericht

    Michiel de Regt regisseert eigen bewerking van klassieker Jean Anouilh ANTIGONE: INDRINGEND MUZIEKTHEATER

    Regisseur Michiel de Regt maakt voor Toneelschuur Producties een nieuwe bewerking van Jean Anouilhs ANTIGONE. In zijn versie wordt deze Griekse tragedie een eigentijdse muziektheatervoorstelling. Een vurig relaas waarin het hart en de rede elkaar bevragen. Met Bart Klever als centrale figuur Kreon en verder Alejandra Theus, Maarten Heijmans en Phil Mills.

    Kreon wordt leider van Thebe nadat de broers Eteokles en Polyneikes elkaar vermoorden in de strijd om Thebe. Koning Kreon beveelt dat Etheokles, die bij de verdediging van het vaderland een roemvolle dood gestorven is, met alle eer begraven wordt. Het lijk van Polyneikes, die met het vijandelijke leger gevochten heeft tegen zijn eigen stad, moet op het slagveld blijven liggen. Als aas voor honden en roofvogels. Antigone, de jonge zus, van Etheokles en Polyneikes kan het niet aan dat haar broer Polyneikes zonder eer begraven wordt. Tegen het bevel van Kreon in begraaft ze Polyneikes. Antigone is verloofd met Hemon, de zoon van Kreon. Kreon veroordeelt Antigone ter dood omdat ze het lichaam van haar broer op een eervolle wijze heeft begraven terwijl dit door Kreon verboden was. Regels zijn regels, ook al is Antigone zijn aanstaande schoondochter.

    Liefde en strijd. Hoofd en hart. Hoever ben je bereid te gaan en waar trek je de grens? Daar gaat het over in deze Antigone in regie van Michiel de Regt gebaseerd op Antigone van Jean Anouilh.

    Michiel de Regt over ANTIGONE:

    “Antigone gaat over leiderschap. Kreon moet net als iedere politicus keuzes maken. Welk belang telt het zwaarst: het maatschappelijk belang of het persoonlijke belang?”

    Met ANTIGONE maakt Michiel de Regt zijn derde voorstelling bij Toneelschuur Producties. Eerder maakte hij Mac (2009) en Onder Controle (2010). Mac ging op tournee in de TIN Blind Date serie. Ook regisseerde hij texel Texas (Huis van Bourgondie / Productiehuis Bellevue), de Paradevoorstellingen Oscar en zijn moeder (i.s.m. Paradiso Melkweg Productiehuis) en Shatzy en 237 redenen voor seks (Orkater / Bellevue lunchvoorstelling). De Regt werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2010, en won in 2007 de Ton Lutzprijs.

    TONEELSCHUUR PRODUCTIES

    Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem…en de rest van Nederland. Zie Website Toneelschuur

    Credits

    regie: Michiel de Regt

    tekst: Jean Anouilh, bewerking: Michiel de Regt

    spel: Bart Klever, Alejandra Theus, Maarten heijmans en Phil Mills

    Muziek/ geluidsontwerp: Phil Mills

    Decor: Janne Sterke

    Kostuums: Jorine van Beek

    Dramaturgie: Pol Eggermont

    Lichtontwerp/techniek: Coen Schut

    productie & publiciteit: Toneelschuur Producties

    fotografie: Stephan Vanfleteren

    Bronnen