Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Regisseur Michiel de Regt maakte voor Toneelschuur Producties een nieuwe bewerking van Jean Anouilhs ANTIGONE. In zijn versie wordt deze Griekse tragedie een eigentijdse muziektheatervoorstelling. Een vurig relaas waarin het hart en de rede elkaar bevragen.

Verhaal

Kreon wordt leider van Thebe nadat de broers Eteokles en Polyneikes elkaar vermoorden in de strijd om Thebe. Koning Kreon beveelt dat Etheokles, die bij de verdediging van het vaderland een roemvolle dood gestorven is, met alle eer begraven wordt. Het lijk van Polyneikes, die met het vijandelijke leger gevochten heeft tegen zijn eigen stad, moet op het slagveld blijven liggen. Als aas voor honden en roofvogels. Antigone, de jonge zus, van Etheokles en Polyneikes kan het niet aan dat haar broer Polyneikes zonder eer begraven wordt. Tegen het bevel van Kreon in begraaft ze Polyneikes.

Antigone is verloofd met Hemon, de zoon van Kreon. Kreon veroordeelt Antigone ter dood omdat ze het lichaam van haar broer op een eervolle wijze heeft begraven terwijl dit door Kreon verboden was. Regels zijn regels, ook al is Antigone zijn aanstaande schoondochter.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Muzikale uitvoering: Phil Mills

   Vastlegging

   • Fotografie: Stephan Vanfleteren


   Overige betrokkenen

   Techniek: Coen Schut
   Publiciteit: Toneelschuur Producties

   Bronnen