Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Antigone - Stichting Toneelschuur Producties - 2012-11-22

Unknown.png

TitelAntigone
ProducentStichting Toneelschuur Producties
Premièredatum22 november 2012
LocatieToneelschuur, Haarlem
PlaatsHaarlem

Informatie

Antigone van Jean Anouilh bewerkt door Michiel de Regt

Stichting Toneelschuur Producties

Seizoen: 2012/2013

Regie: Michiel de Regt

Muziek: Phil Mills

Uitvoering muziek: Phil Mills

Uitvoerenden: Bart Klever, Alejandra Theus, Maarten Heijmans, Phil Mills

Persbericht

Michiel de Regt regisseert eigen bewerking van klassieker Jean Anouilh ANTIGONE: INDRINGEND MUZIEKTHEATER

Regisseur Michiel de Regt maakt voor Toneelschuur Producties een nieuwe bewerking van Jean Anouilhs ANTIGONE. In zijn versie wordt deze Griekse tragedie een eigentijdse muziektheatervoorstelling. Een vurig relaas waarin het hart en de rede elkaar bevragen. Met Bart Klever als centrale figuur Kreon en verder Alejandra Theus, Maarten Heijmans en Phil Mills.

Kreon wordt leider van Thebe nadat de broers Eteokles en Polyneikes elkaar vermoorden in de strijd om Thebe. Koning Kreon beveelt dat Etheokles, die bij de verdediging van het vaderland een roemvolle dood gestorven is, met alle eer begraven wordt. Het lijk van Polyneikes, die met het vijandelijke leger gevochten heeft tegen zijn eigen stad, moet op het slagveld blijven liggen. Als aas voor honden en roofvogels. Antigone, de jonge zus, van Etheokles en Polyneikes kan het niet aan dat haar broer Polyneikes zonder eer begraven wordt. Tegen het bevel van Kreon in begraaft ze Polyneikes. Antigone is verloofd met Hemon, de zoon van Kreon. Kreon veroordeelt Antigone ter dood omdat ze het lichaam van haar broer op een eervolle wijze heeft begraven terwijl dit door Kreon verboden was. Regels zijn regels, ook al is Antigone zijn aanstaande schoondochter.

Liefde en strijd. Hoofd en hart. Hoever ben je bereid te gaan en waar trek je de grens? Daar gaat het over in deze Antigone in regie van Michiel de Regt gebaseerd op Antigone van Jean Anouilh.


Michiel de Regt over ANTIGONE:

“Antigone gaat over leiderschap. Kreon moet net als iedere politicus keuzes maken. Welk belang telt het zwaarst: het maatschappelijk belang of het persoonlijke belang?”

Met ANTIGONE maakt Michiel de Regt zijn derde voorstelling bij Toneelschuur Producties. Eerder maakte hij Mac (2009) en Onder Controle (2010). Mac ging op tournee in de TIN Blind Date serie. Ook regisseerde hij texel Texas (Huis van Bourgondie / Productiehuis Bellevue), de Paradevoorstellingen Oscar en zijn moeder (i.s.m. Paradiso Melkweg Productiehuis) en Shatzy en 237 redenen voor seks (Orkater / Bellevue lunchvoorstelling). De Regt werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2010, en won in 2007 de Ton Lutzprijs.


TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem…en de rest van Nederland. Zie Website Toneelschuur


Credits

regie: Michiel de Regt

tekst: Jean Anouilh, bewerking: Michiel de Regt

spel: Bart Klever, Alejandra Theus, Maarten heijmans en Phil Mills

Muziek/ geluidsontwerp: Phil Mills

Decor: Janne Sterke

Kostuums: Jorine van Beek

Dramaturgie: Pol Eggermont

Lichtontwerp/techniek: Coen Schut

productie & publiciteit: Toneelschuur Producties

fotografie: Stephan Vanfleteren


Bronnen