Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Antigone - Kreon - Oidipous van Sofokles bewerkt door Janine Brogt, Thibaud Delpeut vertaald door Janine Brogt
   Stichting Toneelschuur Producties, Toneelgroep Amsterdam
   Seizoen: 2008/2009 en 2010/2011
   Regie: Thibaud Delpeut
   Dramaturgie: Joris van der Meer
   Kostuums: Wojciech Dziedzic
   Decorontwerp: Roel van Berckelaer
   Lichtontwerp: Casper Leemhuis

   Uitvoerenden:
   Barry Atsma, Jacob Derwig, Fred Goessens, Janni Goslinga, Hadewych Minis, Celia Nufaar, Alwin Pulinckx, Elise Schaap

   Over de voorstelling

   “De vloek van je vader en je moeder nadert je met dodelijke tred.” Dat voorspelt de blinde ziener Tiresias Koning Oidipous in het begin van Antigone-Kreon-Oidipous: een fatale zoektocht naar kennis en de waarheid over onszelf. In een voorstelling waarin toekomst, heden en verleden elkaar in rap tempo afwisselen, ontdekt de ene heerser wie hij werkelijk is en loopt de ander vast in de mazen van zijn eigen wet, betreurt een oude vrouw haar keuze voor het leven en vreest een jonge vrouw haar keuze voor de dood.

   Met zijn radicale bewerking van Sofokles’ Thebaanse tragedies - Antigone, Oidipous Tyrannos en Oidipous in Kolonos - wil Thibaud Delpeut onderzoeken hoe de daden van de ene generatie doorwerken in het leven van de andere. En zo ook laten zien dat personages als Oidipous en zijn familieleden, ondanks hun mythische proporties, bovenal heel menselijk zijn.

   Na Britannicus (2007) regisseert Thibaud Delpeut zijn tweede Toneelschuur Producties / TA-2 voorstelling. Over Britannicus schreef de pers: “Veelbelovende start voor platform jonge regisseurs. Delpeut laat zien dat hij stevige keuzes niet schuwt” (Volkskrant) en “Er is alle reden zich in de korte speeltijd naar Haarlem te spoeden.” (Trouw)

   Antigone - Kreon – Oidipous is een voorstelling van Toneelschuur Producties / TA-2 (Toneelgroep Amsterdam), een platform voor de ontwikkeling van regietalent.

   Bronnen