De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAnthony Heidweiller
Geboren27 juni 1958
Beverwijk
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VVLogohome.jpg

Anthony Heidweiller (1958) is een Surinaams-Nederlandse operazanger, regisseur en oprichter van Yo! Opera.

Biografie

Anthony Heidweiller was oorspronkelijk geschoold als tenor. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Udo Reinemann. Met een beurs van het Fonds voor de Podiumkunsten vertrok hij in 1996 naar London om te studeren bij Alexander Oliver. Heidweiller zong vervolgens bij De Nederlandse Opera. Hij zong onder andere rollen in Die Zauberflöte en Die Entführung aus dem Serail van Mozart en Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner, de laatste onder de muzikale leiding van Hartmut Haenchen.

In 1997 volgde hij lessen bij de Amerikaan James McCray, bij wie hij zich liet omscholen tot bariton. Hierna zong hij bariton-rollen in onder andere Macbeth en Nabucco van Verdi en Rostam en Sohrab van Loris Tjechnovarian, onder leiding van de componist.

Vanaf 1999 profileerde Heidweiller zich steeds meer als theatermaker en als ontwikkelaar en promotor van vernieuwend operaconcepten. Rode draad in zijn werk is het toegankelijk maken van opera voor een brede groep mensen. Hij werd artistiek leider van het jeugdoperagezelschap Buffo Operamakers.

In 2001 richtte hij samen met Saskia van de Ree Yo! Opera Festival & Werkplaats op in Utrecht. Het doel van Yo! Opera was om jongeren kennis te laten maken met opera. Het festival vond tweejaarlijks plaats en er werden voorstellingen geprogrammeerd van onder andere Xynix Opera, Frank Groothof en de Nationale Reisopera. Daarnaast produceerde Yo! Opera zelf ook voorstellingen. In 2006 won Yo! met het community art project Opera in de Bus (in samenwerking met Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht) een prijs voor het ‘meest innoverende evenement’. In 2008 ontving Yo! de Prins Bernhard Cultuurfonds-prijs voor cultuureducatie. In 2011 werd het Yo! Opera Festival voor de laatste keer gehouden. Bij deze gelegenheid ontving Heidweiller de Cultuurprijs van de Gemeente Utrecht.

Daarnaast is Heidweiller actief als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en als freelance regisseur bij onder andere Oerol, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest en Stichting Jeugdconcerten.

In 2008 werkte Heidweiller samen met de Theaterschool aan het project Marco Polo. Hierin werden verhalen van de Chinese bevolking van de Zeedijk bewerkt tot korte muziektheaterstukken. Heidweiller bracht opera hiermee terug naar de oorsprong: op straat voor de gewone mens.

In 2010 was Heidweiller Artist in Residence bij het Conservatorium Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het idee/concept

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Bronnen