De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anouk van Dijk Photo Szilvia Sztankovitskl.jpg


Anouk van Dijk, Foto Szilvia Sztankovits

NaamAnouk van Dijk
Volledige naamAnouk Adriana van Dijk
Geboren20 februari 1965
Velp
BeroepChoreograaf, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
 Website

Biografie

Anouk van Dijk (1965) is een Nederlandse choreografe en danseres. Ze heeft het bewegingssysteem de Countertechniek ontwikkeld.

Zij studeerde in 1985 af aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze danste vervolgens bijna 10 jaar als toonaangevend soliste bij De Rotterdamse Dansgroep en later bij Amanda Miller’s Pretty Ugly Dance Company. Al in 1989 begon ze ook stukken te maken, eerst bij de Rotterdamse Dansgroep en vanaf 1993 bij DansWerkplaats Amsterdam. In 1996 besloot ze zich exclusief te richten op het maken van haar eigen werk; in 1998 werd de oprichting van haar eigen gezelschap, onder de naam anoukvandijk dc, een feit. Ze maakte haar internationale doorbraak in 2000 toen haar werk Nothing Hurts werd geselecteerd voor het vermaarde Berliner Theatertreffen en daarna op tournee door Europa ging. Een jaar later ontving ze tijdens de Nederlandse Dansdagen ook de prestigieuze Lucas Hovingprijs voor haar oeuvre.

Anouk van Dijk en de Duitse schrijver en regisseur Falk Richter zijn elkaar sinds Nothing Hurts altijd in de gaten blijven houden en bleven gefascineerd door elkaars gelaagde manier van werken, elkaars verschillende uitingsvormen en elkaars drang om te reflecteren op de tijdsgeest. In 2009 kwam het eindelijk weer tot een samenwerking met TRUST als resultaat. In 2010 kreeg het gevolg in PROTECT ME beide co-producties van anoukvandijk dc en Schaubühne Berlin. In 2012 maken ze samen RAUSCH, een co-productie van anoukvandijk dc met het Düsseldorfer Schauspielhaus.

In 2012 wordt Anouk van Dijk benoemd als artistiek leider van Chunky Move, het stadsgezelschap van Melbourne en één van de toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen in Australië. Anouk van Dijk volgt Gideon Obarzanek op, die het gezelschap in 1995 oprichtte.

In 2012 ontving Anouk van Dijk De Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Zie ook de voorstellingen van het gezelschap dat Anouk van Dijk in 1998 oprichtte onder de naam anoukvandijk dc

De Countertechniek

Anouk van Dijk ontwikkelde gedurende haar carrière haar eigen bewegingsysteem, de Countertechniek. Dit systeem wordt toegepast in haar eigen werk en wordt over de hele wereld door haarzelf en haar dansers gedoceerd. De Countertechniek breekt met het in de danswereld dominante uitgangspunt dat alle beweging is gerelateerd aan een centrum in het lichaam. In de Countertechniek werken de dansers zonder centrum, maar houden ze hun balans door altijd elke beweging een tegenbeweging te geven. Dit simpele idee wordt in het lichaam toegepast over lange en korte afstanden, in relatie tot verschillende en wisselende botten, spieren en gewrichten, en vindt ook een toepassing in de driedimensionale ruimte om het lichaam heen. Door de systematische toepassing van dit principe creëert de Countertechniek een zeer dynamische balans, die extreme veranderingen van richting in het dansmateriaal mogelijk maakt en spectaculair grote bewegingen voortbrengt. Zie verder de website Countertechnique.

Bronnen